Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Има ли някаква възможност Доналд Тръмп да остане в Белия дом?

Има ли някаква възможност Доналд Тръмп да остане в Белия дом?

Вчера той обяви, че адвокатите му ще представят път към победата.

Том Халс от „Ройтерс“ пише, че стратегията на американския лидер, с която атакува легитимността на проведените избори, изглежда се фокусира върху убеждаването на републиканските законодатели да отхвърлят резултатите от вота в щатите, спечелени от кандидата на демократите Джо Байдън.

За да успее, Тръмп ще трябва да преодолее сериозни правни пречки, обществено неодобрение и да убеди законодатели в най-малко три щата да нарушат демократичните норми.

Повечето експерти по изборно право смятат, че шансовете Тръмп да остане президент са изключително малки. Но законите никога не са били тествани по този начин.

Байдън печели в Избирателната колегия с комфортна преднина от 306 срещу 232 електорални гласа. Процесът по потвърждаване на победата му обаче ще се проведе през следващите седмици. Електорите, лоялни на партиите, обещават да подкрепят кандидата с най-много гласове в техния щат.

Обикновено щат изпраща републикански или демократични електори на базата на кандидат, който е спечелил народния вот. Електорите се събират на 14 декември за официално избиране на президент. След това резултатите се изпращат на Конгреса за преброяване на 6 януари. На 20 януари настоящият президентски мандат приключва и започва новият.

Отлагане или блокиране на процеса по потвърждаване на резултатите в щат може потенциално да открие възможност пред местните законодатели да назначат електори, които обещават да гласуват за Тръмп, дори и в щати, където Байдън е спечелил народния вот.

Обикновено държавният секретар на щата или губернаторът потвърждават резултатите. Щатските законодатели като цяло нямат роля в процеса. Но поддръжниците на Тръмп се възползват от езика в конституцията на САЩ, в която се казва, че всеки щат трябва да назначи електори „по такъв начин, както законодателната власт може да посочи„.

Всеки трябва да запомни, че основната роля на щатските конгреси е избирането на президент, написа в „Туитър“ Нют Гингрич, бивш председател на Камарата на представителите на САЩ.

Законодателният орган, а не държавният секретар, губернаторът или съдът, добави той.

Кампанията на Тръмп използва този аргумент при внасянето на съдебен иск в Пенсилвания. Според адвокати на държавния глава изборните власти в щата са иззели правомощията на законодателната власт при определянето на изборните правила. Кампанията предложи как да бъде поправено: да се позволи на контролирания от републиканците Конгрес да назначи електорите и да обяви Тръмп за победител в щата, макар че Байдън спечели народния вот.

Това е труден правен аргумент, тъй като кампанията иска от съда да отхвърли гласовете на милиони американци заради относително малки и предполагаеми изборни нередности.

Неясен федерален закон дава още една възможност на конгресмените да назначат електори в подкрепа на Тръмп в щати, които са спечелени от Байдън. Този закон позволява на щатските законодатели да назначат електори, ако избирателите „не са успели да направят избор“ в деня на гласуването. Експерти по право коментират, че законодателите могат да прокарат резолюция, в която да обявят, че на изборите е имало толкова нередности, че резултатът не може да бъде определен и след това ще пристъпят към назначаване на свои електори.

Това предимно се отнася за Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания, където законодателната власт се контролира от републиканците, докато губернаторите и държавните секретари са демократи. Би означавало, че 46 електорални гласа могат да отидат на сметката на Тръмп и той да получи повече от 270 гласа в Избирателната колегия.

Има много причини да се мисли, че това е незаконно, неправилно и политически неизпълнимо. Но някои хора говорят за това със сигурност, коментира Пол Смит, професор в Джорджтаун и заместник-председател на Campaign Legal Center.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Главчев назначи нов зам.-министър на иновациите и растежа

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от сряда...

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

10-километрова колона от тирове се е образувала на "Дунав...

В Скопие ще избират президент на втори тур (ОБНОВЕНА)

Лидерът на опозиция води пред сегашния държавен глава

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Хаменей похвали иранската армия за удара срещу Израел

Върховният лидер на Иран Али Хаменей благодари на въоръжените...

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочвайки се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img