Илко Гетов притеснен от комбинирането на две ваксини

Прочитания 5295
0 0
Снимка: БГНЕС

На 22 април ще отговаряме на два въпроса пред ЕК за реакциите след ваксината на „АстраЗенека“ и там трябва да има препоръка как да продължи имунизацията с тази ваксина. Това заяви проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата пред БиТиВи.

Ваксинираните с нея са 4 от 7 пъти по-защитени от неваксинираните, категоричен е той.

Нежеланите реакции са най-малко възможни при възрастовата група от 70 до 79 г, сочи досегашният анализ на Агенцията.

Има рискови фактори при „АстраЗенека“ – пушене, сърдечно съдови заболявания, затлъстяване, дълъг прием на конрацептивни средства, обясни Гетов.

Предимно са засегнати жените, може би има връзка с хормоналния баланс при жените, уточни експертът.

По думите му, има и генетична предразположеност, тъй като южните народи са по-малко засегнати.

На въпрос какви са реакциите. Отговорът: температура, главоболие, болка на място на убождането. Самата ваксина е малко по-агресивна, тя кара организма леко да преболедува, но да не се разболее тежко, обясни още професорът.

Какво се случва след дадения избор за втора доза да е различна и крие ли риск следващата ваксина да е различна от първата – Илко Гетов обясни, че няма данни за реакции при комбинирането на векторна и РНК ваксина. Няма научни данни за абсолютна безопасност и изграждането на имунитет при комбинирането, категоричен е той.

Аз лично съм скептичен и по-скоро притеснен относно комбинирането, СЗО се изказа по въпроса, текат проучвания, но няма все още заключения и това ме кара да мисля, че може да има реактогенност и имуногенност от тази комбинация на двете ваксини, обясни Гетов.

Защо се обсъждат „АстраЗенека“ и „Янсен“, Илко Гетов коментира, че „системата за безопасност е отчела реакции при тях, при другите ваксини няма съобщения за подобни реакции„.

Относно становището за „Янсен“ Илко Гетов каза, че няма опит от прилагането й и се очаква решение от САЩ, където там има 4 случая, единият смъртен изход и тежко увредена жена. Кога ще се вземе решението за ваксината – още не е ясно, нещата се променят ежечасно, обясни той.

Илко Гетов коментира и ваксината на „Спутник“ – на този етап е ясно, че за нея няма да има решение през месец май.

Много интензивно се работи в посока – препоръка за две антитела, до края на юни ще има официално разрешение за употреба, макар в САЩ да има съобщение, че едното антикомунално антитяло е също спряно, съобщи още експертът.

Формулата за успех срещу коронавируса, по думите му – „е ваксинация плюс мерки, а България е в средния дял на ваксинираните около 10 на 100 души в Европа“.

По всяка вероятност ще има нужда и от следваща ваксинация или трета доза – разсъждава се дали ще е на една, две години, дали ще са същите ваксини или подобрени, но се знае, че разрешените ваксини пазят около година, обясни Гетов.

В заключение Илко Гетов коментира безопасността след ваксиниране:

Антителата не са маркера, който дава сигурност, но ваксинираните трябва да спазват мерките, защо могат да продължат да заразяват, макар да е спорно, има данни за едната от ваксините, че тя намалява и преносителството, тоест вие да заразявате, но това са хипотези.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

КС обяви обратното действие на абсолютната давност за противоконституционно

Конституционният съд обяви, че обpaтнoтo дeйcтвиe нa aбcoлютнaтa дaвнocт e пpoтивoĸoнcтитyциoннo, съобщава БНР. Решението е било взето с 10 гласа „за“ и 2 – „против“. Hecъглacни c мнoзинcтвoтo ca били cъдия-докладчикът Филип Димитров и колегата му Гpoздaн Илиeв. Припомняме, абcoлютнaтa дaвнocт бeше въвeдeнa със Зaĸoнa зa зaдължeниятa и дoгoвopитe. Съгласно […]