Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Илияна Йотова: Не успяваме да представим най-добрите си постижения в странство

Снимка: архив БГНЕС

Слаби сме на полето на публичната дипломация. Светът не познава достатъчно добре дългата ни история, богатата ни култура, приноса ни в създаването на славянската цивилизация. България губи духовни територии, отстъпва в световното културно съперничество, не успяваме да представяме зад граница най-добрите си постижения. Грешките ни водят до отстъпления, до отслабен авторитет.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриване на Националната конференция за българския език „Език свещен“, която се провежда по нейна инициатива, цитирана от пресслужбата на държавния глава. На форума привестствие изнесе и президентът Румен Радев.

Единна езикова политика, устойчивост и развитие на българските лекторати зад граница, необходимостта от Български национален културен институт – върху тези три теми акцентира в изказването си вицепрезидентът Йотова. Тя говори и за съхранението на българския език и идентичност в историческите ни диаспори, в новата емиграция, за ролята в съвремието на езика, благодарение на който нашият народ е оцелял през вековете.

Възстановяването на позициите на българистиката е една от спешните задачи, според Йотова. „Не можем да се задоволяваме повече само с констатацията, че заемаме слабо периферно място в славистиката. Изместени сме от свои колеги от Република Северна Македония„, каза Йотова.

По думите й за първи път от години наред Министерството на образованието и науката отпуска средства за целенасочено развитие на българистиката. Според вицепрезидента е необходима институционална подкрепа за изработването на цялостна инфраструктура на лекторатите, с ясни цели за съдържанието на преподаването, за издигане на статута на българския лектор, за засилване на интереса към българските лекторати, за възобновяване на традициите за срещи в България на водещи световни специалисти в областта на българистиката, историята и културата.

Илияна Йотова е убедена в необходимостта от Български национален културен институт за връзка на нашите сънародници в странство с българската държава, за опазването, признаването и разпространението на българския език, за българската национална идентичност, нейното съхранение и развитие. „Идеята за Български културен институт не е нова, възражда се през годините, но все остава затворена в прашните папки. Искаме да я осъществим заедно. Това е надпартийна задача, неподвластна на мандати и този институт трябва задължително да бъде създаден със закон„, каза Йотова.

Готови сме с концепция след проведени срещи още през 2018 г. с над 80 имените български писатели, режисьори, художници, артисти, учени, културолози, социолози и др., след срещи с представители на институциите„, посочи вицепрезидентът.

Конференцията се провежда в деня на 160-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов и точно в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, защото 2022 г. се честват 300 години от рождението на хилендарския монах и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

Форумът се проведе в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ представители на Министерството на образованието и науката, на Министерството на културата, на Министерството на външните работи, университетски преподаватели от цялата страна, представители на академични институти обсъждат преподаването, съхранението и перспективите пред българския език у нас и в чужбина, развитието на българистиката и създаването на Български национален културен институт.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България

Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса. Евродепутатите...

Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания

Арестувани са 15 български граждани за участие в организирана престъпна...

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

България и Косово обсъдиха възможността за надграждане на сътрудничеството

Служебният премиер Димитър Главчев и косовският премиер Албин Курти...

Депутатите не знаят къде е докладът за „Боташ“ и защо го няма

Докладът не е бил внесен, според Росен Желязков

Костадинов очаква нова-стара сглобка след 9 юни (ВИДЕО)

Парламентарната група на "Възраждане" очаква ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС...

ГЕРБ искат оставка на зам.-кметове на София и шефа на ОП „Гробищни паркове“

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img