Илияна Йотова: Не успяваме да представим най-добрите си постижения в странство

Views 17222
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Слаби сме на полето на публичната дипломация. Светът не познава достатъчно добре дългата ни история, богатата ни култура, приноса ни в създаването на славянската цивилизация. България губи духовни територии, отстъпва в световното културно съперничество, не успяваме да представяме зад граница най-добрите си постижения. Грешките ни водят до отстъпления, до отслабен авторитет.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриване на Националната конференция за българския език „Език свещен“, която се провежда по нейна инициатива, цитирана от пресслужбата на държавния глава. На форума привестствие изнесе и президентът Румен Радев.

Единна езикова политика, устойчивост и развитие на българските лекторати зад граница, необходимостта от Български национален културен институт – върху тези три теми акцентира в изказването си вицепрезидентът Йотова. Тя говори и за съхранението на българския език и идентичност в историческите ни диаспори, в новата емиграция, за ролята в съвремието на езика, благодарение на който нашият народ е оцелял през вековете.

Възстановяването на позициите на българистиката е една от спешните задачи, според Йотова. „Не можем да се задоволяваме повече само с констатацията, че заемаме слабо периферно място в славистиката. Изместени сме от свои колеги от Република Северна Македония„, каза Йотова.

По думите й за първи път от години наред Министерството на образованието и науката отпуска средства за целенасочено развитие на българистиката. Според вицепрезидента е необходима институционална подкрепа за изработването на цялостна инфраструктура на лекторатите, с ясни цели за съдържанието на преподаването, за издигане на статута на българския лектор, за засилване на интереса към българските лекторати, за възобновяване на традициите за срещи в България на водещи световни специалисти в областта на българистиката, историята и културата.

Илияна Йотова е убедена в необходимостта от Български национален културен институт за връзка на нашите сънародници в странство с българската държава, за опазването, признаването и разпространението на българския език, за българската национална идентичност, нейното съхранение и развитие. „Идеята за Български културен институт не е нова, възражда се през годините, но все остава затворена в прашните папки. Искаме да я осъществим заедно. Това е надпартийна задача, неподвластна на мандати и този институт трябва задължително да бъде създаден със закон„, каза Йотова.

Готови сме с концепция след проведени срещи още през 2018 г. с над 80 имените български писатели, режисьори, художници, артисти, учени, културолози, социолози и др., след срещи с представители на институциите„, посочи вицепрезидентът.

Конференцията се провежда в деня на 160-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов и точно в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, защото 2022 г. се честват 300 години от рождението на хилендарския монах и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

Форумът се проведе в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ представители на Министерството на образованието и науката, на Министерството на културата, на Министерството на външните работи, университетски преподаватели от цялата страна, представители на академични институти обсъждат преподаването, съхранението и перспективите пред българския език у нас и в чужбина, развитието на българистиката и създаването на Български национален културен институт.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Задържаха 42 000 къса цигари на ГКПП Капитан Андреево

Митническите служители откриха 42 000 къса (2100 кутии) контрабандни цигари на граничния пункт Капитан Андреево, съобщава Агенция „Митници“. Цигарите били скрити във фабрични кухини на товарен автомобил с турска регистрация. На 21.06.2022 г. на ГКПП Капитан Андреево пристигнал товарен автомобил, пътуващ от Турция за Франция. По метода „анализ на риска“ […]