Илияна Йотова иска проверка защо са спрени парите за археология

Views 2849
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за проверка защо Министерството на културата в редовния кабинет е спряло средствата за археологически разкопки, съобщиха от президентската институция.

Повод за думите й е пресконференцията на служебния министър на културата Велислав Минеков, който обясни, че тази година е и нулева за българската археология.

Най-смелите археолози започнаха работа, очаквайки, че ще получат финансиране, но масово археолозите не започнаха работа. Не е извършено допълнителна консервиране на обектите. Трагедията там е пълна„, добави Минеков.

По покана на Регионален исторически музей – Кърджали и екипа на проф. Николай Овчаров вицепрезидентът посети Перперикон, където видя новите открития в археологическия комплекс, сред които е езически храм от 3-4 век, функционирал до приемането на християнството в началото на 5 век. Тази година средствата за разкопките са осигурени изцяло от местната власт в Кърджали.

Йотова бе категорична, че когато страната ни отстоява националната позиция за защита на фактите и срещу пренаписване на историята, е важна и ролята на българската държава в подкрепа на археологическата дейност.

Няма как да защитаваме собствената си история извън пределите на страната, ако не я познаваме, а за да я познаваме, трябва археология, необходими са разкопки, факти, научни трудове„, заяви Илияна Йотова. Тя подчерта, че дейността на археолозите следва да бъде ресурсно максимално осигурена.

Илияна Йотова настоява служебният министър на културата да провери не само на средствата за археологически разкопки, но и за какво са дадени парите от увеличения бюджет на Министерството на културата и дали не са финансирани само определени проекти и грантове за сметка на други важни дейности.

Перперикон е не само история, той е бъдеще, свързан с култура, туризъм, развитие на целия този регион. Оказва, че някой на някакво ниво слага кръст на дългогодишни проучвания„, допълни Илияна Йотова.

Във връзка със затрудненията на общините при процедурите по прехвърляне на собственост, свързана с културно-историческите паметниците, Илияна Йотова заяви, че подобни въпроси трябва да бъдат решавани преди всичко по компетенция на местната власт, а не на централната.

Нужна е по-голяма самостоятелност на общините, повече правомощия и възможности за събиране на собствени средства„, допълни Илияна Йотова.

Местната власт зависи почти изцяло от националния бюджет и малко от европейски средства, което ограничава възможностите на общините да провеждат политики за просперитет на жителите им. Проблемите пред местната власт, необходимостта от децентрализация и проектите за развитие на Кърджали бяха обсъдени и на среща между вицепрезидента Йотова и кмета на общината Хасан Азис.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Все още не е започнало разчистването в наводнените пловдивски райони

Все още не е започнало разчистването на сгради, улици, дворове в наводнените райони в Пловдивско, съобщи БНР. След оттичането на водата в най-засегнатите вчера от преливането на река Стряма села в Карловско – Каравелово и Богдан, аварийните екипи продължават огледите на откъснатите райони, но разчистването на засегнатата инфраструктура все още не […]