Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Илиян Василев: Санкциите са знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов

Снимка: архив БГНЕС

Тези санкции са най-значимите актове в американската външна политика спрямо България„. Това заяви пред БНР бившият ни посланик в Русия от 2000 до 2006 г. Илиян Василев. Той е активист в борбата срещу корупцията, председател на УС на фондация „Алтернативи и анализи“.

Той беше категоричен, че това е знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов.

По думите му страните ни са взаимосвързани в голяма степен и опасностите от безконтролното развитие на корупцията в България поставя под съмнение възможността да осъществяваме бизнес по правила, които са еднакви за всички.

Особено голям е проблемът с ерозирането на капацитета на България да изпълни съюзническите си ангажименти по линия на НАТО благодарение на тази ендемична корупция, през каналите на която проникват чужди влияния„, каза Василев.

Припомняйки съобщението на Държавния департамент на САЩ, че корупцията пречи за развитието на България да реализира целия си потенциал на членството си в ЕС и НАТО, Василев каза: „Ние сме на дъното и сме много проблемни.“.

Корупцията не е местно, случайно появило се явление в България, смята той. „Тя е елемент на системна и целенасочена политика на модел, изнесен от Русия и получил тук радушен прием поради сходния генотип на управляващите в Москва и в София„, заяви бившият ни посланик в Москва.

Василев подчерта, че проучването на процеса на корупция и на олигарсите в България е започнало с влизането на страната ни в ЕС и НАТО.

Очакваше се още миналата година да бъде обявено името на Делян Пеевски, но за да се избегнат обвинения в намеса в политическия процес, не се случи„, каза дипломатът.

Според него не може да се каже, че е избран моментът преди предсрочните избори в България.

Илиян Василев подчерта, че САЩ са ни подали добра топка, като са казали, че това ги засяга и затова се намесват, но работата трябва да си я свършим тук, защото ако на 11 юли отново се гласува за Бойко Борисов и Пеевски, значи никой не може да ни помогне.

Той се надява на промяна.

Припомняме, че на 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации. Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков. Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков. Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции. Първият българин със санкции от САЩ бе съдия от специализирания съд. На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов. Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г. като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение „Русофили“ Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Китай отхвърля обвиненията на САЩ, че подпомага руската отбранителна индустрия

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин отговори на...

Соломоновите острови на кръстопът между Китай и САЩ

Соломоновите острови са в очакване за сформирането на правителство,...

Европейският парламент одобри забраната на продукти, произведени с принудителен труд

Във вторник Европейският парламент одобри правила за забрана в...

Габриела Славова остава в ареста, обвинена в убийството на Пейо Пеев

Габриела Славова остава в ареста, като обвиняема за убийството...

Продължаваме промяната и Демократична България подписаха за изборите

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" подписаха споразумение за общо...

Европол: Задържаха 23 души в Босна, заподозрени в работа за наркокартел

Полицейски екип в Босна, подкрепен от международни правоприлагащи агенции,...

София не е пред епидемия от коклюш, засега

София не е пред обявяване на национална епидемия заради...

Предлага се да отпадне тайната на заплата, по директива на Европейския парламент

Предлага се директива, според която тайната на заплатата трябва...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Проверяват връзвана ли е 104-годишна пациентка в болницата във Видин

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" проверява извънредно проявено ли е...

Северна Корея изстреля балистични ракети край източното си крайбрежие

Северна Корея изстреля няколко балистични ракети към морето край източното...

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Има достатъчно ваксини срещу коклюш в склада

От началото на годината са регистрирани 214 положителни за...

Пет ракети изстреляни от Ирак към американската военна база в Сирия

Най-малко пет ракети са били изстреляни в неделя от...

Лошо качество на водата в седем населени места във Варненско

Водата от водопроводната мрежа в седем населени места във...

Първа реакция от Киев: Благодарим съюзници, заедно ще победим

Андрей Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на президента на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img