Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Илиян Василев: Никой няма да застрахова един договор с „Газпром“ сега

Снимка; архив БГНЕС

Това правителство на политкомисарите, на ЗКПЧ-та*. Самият премиер е политкомисар, Еленко Божков е политкомисар в министерството на енергетиката. Такова определение даде енергийният експерт и бивш наш посланик в Москва Илиян Василев в студиото на Нова телевизия. Той разкритикува действията на правителството, заявените намерения, като изрази увереност, че президентът дава направленията.

Илиян Василев бе категоричен, че не може министър (енергийният Росен Христов) толкова открито да лъже, че не е пуснал заповед, с която се отменя регистрацията на оператора на гръцката връзка. Заповедта я има, налична е и се оказва първото нещо в първия ден, което е направил този министър. Може да има интерпретации и нюанси, но като тръгват толкова рязко нещата, доверието се срива и хората реагират, смята Василев.

Той разкритикува и първите действия на правителството със създаване на кризисен щаб, с който са създали паника, а и в него няма нито един експерт. Освен това са обявили, че няма да се занимават с пазарните проблеми, а с институциите, политическите и кадровите измерения. Когато политиката доминира над пазара, прогнозата не е добра.

Негативна е прогнозата ми. Това е началото на реваншистка политика. Пропускат критично важно време да решат проблеми„, обясни Василев и предупреди, че ако не се потвърди офертата за въпросните седемте танкера с втечнен газ, оставена от кабинета „Петков“, България отива на спот пазара и „тогава цените стават страшни“.

Освен това по думите ми изключително висок е рискът да се направи опит за нова договорка с „Газпром“. „Проблемът е, че Русия е във война и природният газ е оръжие. Няма как да го спре за Европа, а да не го спре за България. Сигурността на доставките е ключов фактор при всеки договор.“

Като основен риск при едни разговори и нов дългосрочен договор с „Газпром“ Илиян Василев обясни, че при договорите има един мерител – може ли съответният договор да бъде застрахован. „В момента е изключено, който и да е застраховател да го направи. Рискът от прекъсване на доставки е голям и няма никакви гаранции, дори и отново да пуснат газа„, посочи Василев.

Един път стомна за вода, втори, трети път… Очевидно трябва да си отчаяно упорит, за да направиш тази грешка„, коментира Василев поведението на самия руски газов монополист.

На зам.-министър Еленко Божков, който обяви, че трябва да се преговаря с „Газпром“, Илиян Василев препоръча да се запознае с принципите за управление на рисковете в енергийната сфера или поне да попита някой експерт.

Илиян Василев говори и по темата с изгонването на 14-те дипломати и технически сътрудници от мисията ни Руската федерация. Действията на Москва не са изненада, напротив очаквани са и няма сериозна интрига. Всъщност интригата е, че действието идва в първите дни на едно служебно правителство, което е обърнато към Москва и това е „подарък“, който те едва ли са очаквали.

Според Василев „Русия малко обърка посланията“ и в действията и изявленията на Кремъл той разчита по-скоро желание „тази история да приключи“.

В изявленията на Кремъл, Василев чува обаче и че РФ ни определя като част от „колективния Запад, който деградира“. „Така за пореден път си проявяват имперската същност – заявяват, че интересите на България не могат да противоречат на интересите на Русия, което „дори не е лош тон, а така просто не се говори.“

*Длъжност в армията по времето на комунизма, заместник-командир по политическата част

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България

Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса. Евродепутатите...

Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания

Арестувани са 15 български граждани за участие в организирана престъпна...

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кремъл: Изземването на замразени руски активи би създало опасен прецедент

Всяко действие на Съединените щати за изземване на замразени...

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Новият лидер на БСП-София сменя Иван Таков и начело на групата на партията в СОС

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Георги Вулджев: Бюджетът на Асен Василев е пълна катастрофа

Георги Вулджев е завършил Националната гимназия по древни езици...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Общо 30 хил. деца посещават ясла към 2023 г.

Общо 835 самостоятелни детски ясли и яслени групи в...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img