Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Илиян Василев: Колкото повече Митрофанова стои, толкова повече вреди на руската дипломация

Снимка; архив БГНЕС

Това е недопустимо поведение на посланика, който коментира отношения на българското общество към правителството. В момента, в който беше връчила тази нота с ултиматума, тя трябваше да бъде отзована. Колкото повече Митрофанова стои, толкова повече вреди на руската дипломация. Тя действа непрофесионално„. Това заяви бившият посланик на България в Русия Илиян Василев пред Нова нюз.

Коментарът му беше по повод думите на посланик Елеонора Митрофанова, че ако Кирил Петков не се занимавал толкова с тях, нямало да падне от власт.

В отношенията между страните винаги има трудни и тежки мигове, Тежките думи към българското правителство може да се коментират от хората в Москва – Сергей Лавров, Мария Захарова… Работата на посланика е като се унищожат другите комуникационни канали, да остане възможност за комуникация, каза Василев.

В страната, където си дипломат, да отправяш ултиматум, е безпрецедентен ход в световната история. Дори силите, които симпатизират на Русия, намалиха подкрепата си, смята Василев.

Той се съмнява да бъде закрито посолството на Русия в София. Намаляване на равнището на представителност на посолството е нормална стъпка. Прекъсване на режима на комуникация и закриване на посолства е следваща стъпка. Закриване на посолството е по-следваща стъпка.

Русия ще загуби много, ако тя понечи да закрие посолството си в България. Не случайно Чижов каза да не бързаме с решенията, да обмислим„, каза дипломатът.

Василев призова и българите в МВнР да комуникират, да снижат тона.

Митрофанова беше шеф на Россотрудничество и през нея са минавали значителни финанси при проектирането на тази сила на Русия зад граница. Тя постигна доста неща – правителството (на България – б.р.) падна. Не е сигурно дали ще има следващ кабинет. Ако има служебно правителство, ще има промени, обясни дипломатът.

Изгонването на 70 руски дипломати от България не може да бъде грешка, не знаем върху каква база са стъпили службите. Приказките, че трябва да има достатъчно доказателства, са абсурдни. Достатъчно основание е, ако някой дипломат работи освен за МИТ, и за други служби, заяви бившият български посланик в Москва.

Той обясни, че във всяко посолство има официално акредитирани представители на специалните служби. Има такива, които се легитимират. И между службите трябва да има взаимодействие.

В нашето посолство в Москва също има представители на МВР, на службите – това е нормално, това е част от работата. Още при акредитацията те получават агреман да действат в рамките на своите пълномощия и да контактуват между службите на Русия и на България“, каза Василев.

Василев отказа да коментира изказване на Тошко Йорданов от ИТН, че премиерът в оставка Кирил Петков се саморазправил с руснаците, защото паднал на власт с мотив, че капацитетът на Йорданов е ограничен.

За информацията, изнесена от говорителя на правителството в оставка Лена Бориславова, че определени политолози и хора, които формират мнение в България получават по 4000 лв. месечно от Русия, Василев каза, че това е достоверна информация, но тя трудно ще получи доказателства – ако влезе в съда, ще трябва да се разкрият източниците.

Василев каза за себе си, че към момента е вероятно единственият българин, който няма право да влиза в Русия.

Българските посланици в Русия остават радетели на българо-руските отношения. Не можех и започнах да изкарвам едно по едно. Не съм си позволявал да изнеса секретна информация„, каза Илиян Василев.

Путин беше заложил много на „Южен поток“, на АЕЦ „Белене“ – това бе основа на компенсацията България да се обвърже до степен за баланс с ЕС. Тези проекти не се реализираха. Не съм бил против Русия, исках балансирани отношения, заяви бившият посланик на България в Москва.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Родителите на изчезналата Ивана обявяват парична награда (ВИДЕО)

Родителите на Ивана, която изчезна на 22 февруари, обявяват...

Премиерът на Литва посочи пътя на победата над Русия

Кремъл застрашавал световната сигурност

БСП в постоянна готовност за избори (ВИДЕО)

Корнелия Нинова призова Радев да действа спокойно

ИТН не изключва и конституционна криза (ВИДЕО)

"Би могла да се получи конституционна криза." Това заяви...

Шефове на „Боинг“ се оттеглят след поредица от инциденти

Главният изпълнителен директор на "Боинг" Дейвид Калхун обяви в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img