Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Икономисти настояват за динамична среда за чиновниците

Снимка: БГНЕС

Надяваме се, че все пак правителството, което дойде, каквото и да е то, ще има добро отношение към бизнес средата и ще положи усилия да се справи с предизвикателствата и да осигури възможности за един ускорен икономически растеж. За това настоя доц. д-р Петър Чобанов на пресконференция в БТА, посветена на представянето на Стратегията за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България, предаде репортер на Информационна агенция News24sofia.eu.

Според него обаче ще се състави един парламент, в който трудно ще бъде намерено някакво съгласие по основни приоритети. В момента 360 000 по-малко са заетите, отколкото през 2008 г., отчете той.

Стратегията е средносрочна и дългосрочна, но тя е израз на експертно виждане и засяга основни сфери на икономиката. Сред основните насоки в стратегията са какви са проблемите, рисковете и предизвикателствата при управлението на публичните средства, как се харчат парите на хората и какво трябва да се направи, за да може бизнес средата да бъде по-приветлива и да дава възможност за едно ускорено икономическо развитие, поясни доц. Чобанов.

В Стратегията се предлага още реална електронизация и дигитализация на публичния сектор, но и функционален анализ на администрацията. Това, което трябва да се направи, е администрацията да се постави в една динамична среда, обратна връзка във всеки един момент за това, което предлага администрацията като политики и това да позволява тяхното коригиране в движение, посочи доц. Чобанов.

Има и други предизвикателства, свързани със „Зелената сделка“ и трансформирането на икономиката. „Зелената сделка“ представя значителни предизвикателства пред нашето икономическо развитие, но има и политически рискове, предупреди доц. Петър Чобанов.

Той настоя министерствата да започнат да мислят и да предлагат конкретни политики, а не да се бъркат там, където не им работата.

Другото основно направление в документа е създаването на Единна агенция по разходите. Според доц. Чобанов всички тези предложения могат да доведат до един по-стегнат публичен сектор и с ресурсите, които са налични, да се правят по-добри политики и да се намалят някои данъци.

В заключение той посочи, че има два пътя за развитие – една динамична гъвкава публична администрация и една държава, която позволява да се постигне ускорен икономически растеж.

Финансистът Никола Филипов посочи, че икономиката е низ от скачени съдове и когато на един сектор се забранява да работи, това води до проблеми в други сектори. Единственият и възможен начин за излизането на кризата е освобождаване ръцете на предприемача, изтъкна Филипов. Той допълни, че предлага пакет от 11 икономически мерки, които освобождават ръцете на предприемача. Намаляването на данъчната осигурителна тежест е един от основните стълбове в развитието на икономиката, каза още той.

Кузман Илиев, който се яви като кандидат-депутат от ВМРО, но остана извън парламента, заяви, че отговорното политически експертно и обществено поведение е ключово за разрешаване на проблемите. Ако няма диалог, прозрачност, визия за това накъде вървим политически има голяма опасност рисковата премия, кредитният рейтинг да се влошат изключително много. Тази криза е исторически по-различна и дойде от полето на производството, посочи той и допълни, че всички мерки трябва да бъдат в посока предлагането и облекчаването на предприемачите.

Той настоя за отпадане на данък дивидент. Илиев настоя държавата да започне да мисли какво ще стане, когато мораториумът върху изплащането на кредитите спре. Оттук насетне има най-различни решения, като може да се мисли за гаранционен фонд, допълни Кузман Илиев.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Бойко Борисов за МВнР: Тази тема не е моя (ВИДЕО)

Не искам да коментирам тази тема, тя не е...

Лондон: Русия е загубила най-малко 100 самолета от началото на войната

Русия вероятно е загубила поне 100 самолета с фиксирани...

Мъж загина при пожар в Силистра

Човекът е починал от задушаване

Протестиращи искат законови промени за тестването на шофьори

Протестиращите се събраха край езерото Ариана в София

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти (ВИДЕО)

Грузинските депутати стигнаха до сблъсъци в парламента, съобщава "Ройтерс". Причината е,...

Британските консерватори отстраниха депутат за злоупотреби със средства

Това е пореден удар за закъсалата Консервативна партия

Двама мъже задигнаха пазарни колички от супермаркет в Бургас

Двама 21-годишни мъже са хванати за кражба на две...

Саудитска Арабия призова Иран и Израел към сдържаност (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Министерството на външните работи на Саудитска Арабия изрази загриженост...

Огромен антибългарски надпис изникна в Скопие

Столицата на Северна Македония осъмна с антибългарски графити и...

Енергийният служебен министър ще предоговоря с „Боташ“ (ОБНОВЕНА)

Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за...

Цената на краставиците тръгна стръмно надолу, картофите – нагоре

Разнопосочни са цените на основните хранителни стоки, плодове и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img