Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Икономисти: „Без екзотика“, кабинетът да вкара бюджет с нисък дефицит

Снимка; iStock by Getty Images

Няма смисъл всички да се облагат със свръхпечалби. Трябва да се мисли малко, преди да се правят такива предложения. Това мнение изрази икономистът Евгений Кънев пред БиТиВи за предложенията на служебния финансов министър Росица Велкова, обявени вчера на извънредна пресконференция.

Кънев добави, че „липсва слонът в стаятa, а няма грам дума за приходите в бюджета„.

Трябва да се сменят ръководствата на изпълнителните агенции, за да се подобри събирането на приходите в държавата, настоя икономистът.

Той посочи, че единственият критерии, който може да се покрие за овладяване на инфлацията, са публичните инвестиции.

Евгений Кръстев настоя да се състави редовно правителство, за да се решат икономическите проблеми пред държавата.

Михаил Кръстев отбеляза, че Министерство на финансите ще гони такива параметри в бюджета, за да може България да влезе в Еврозоната. Проектобюджетът, който Министерство на финансите ще входира в първите дни на новия парламент, е обречен на неуспех, смята Кръстев.

Той изтъкна, че процесът за влизане на България в Еврозоната зависи и от финансирането на социалните разходи. Министерство на финансите не може да имитира дълг по начина, по който му се иска, добави още Кръстев.

Икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов добави, че всеки път април месец се подготвя средносрочна бюджетна рамка и финансовият министър трябва да даде своето виждане. Няма нищо извънредно във всичко това, но иначе финансовата стабилност е дефицит – ако има твърде голямо разминаване, трябва да бъде финансирано по някакъв начин. Затова повечето страни гледат да влязат в някакви рамки. Дебатът е как да се направи бюджет, който е с много нисък дефицит, обясни Богданов.

Той настоя служебното правителство да бъде внесен проект на бюджет с по-нисък дефицит и с по-ниско харчене. В момента пазарите се нормализираха, нещата вървят към нормална ситуация и трябва да имаме нормално бюджетно управление, а не да се вкарва екзотика в бюджетната рамка, подчерта Лъчезар Богданов.

Икономистът определи предложението за промяна на курса лев-евро като безотговорно и като нещо, с което България няма да може да влезе в Еврозоната. Това ще е тест за всички партии в парламент. Как партиите ще искат България да влезе в Еврозоната, като са готови да гласуват бюджет с 6% дефицит, отколкото с 3%, недоумява Богданов, според когото нямаме безплатни пари, за да взимаме постоянно заеми.

Георги Ангелов, икономист от „Отворено общество“, коментира пред Нова телевизия, че от решението на кабинета няма опасност за Валутния борд.

Трябва бюджет с нисък дефицит. Загубили сме 4 месеца, колкото повече се закъснява за компенсиране на разходите, толкова по-трудно„, каза той.

Икономистът Георги Вулджев определи мерките на Министерство на финансите като „безотговорни„, а изказванията на министъра като „опасни„.

Съмнително е защо се правят тези мерки. Защо като бяха наясно с рисковете, оставиха страната без редовен бюджет, а сега казват, че всеки момент ще се фалира„, анализира той.

Владимир Сиркаров, икономист смята решението за политически популизъм.

Няма заплаха за фалит на държавата, каза той.

Финансистът Левон Хампарцумян подкрепи, че докладът на Министерство на финансите прилича на предизборен документ, който е политически.

Идват продавачите на страх и ни го продават„, лаконичен бе той.

Ако се продължи с този висок дефицит, ще има проблем, смята Хампарцумян. За него банките не са заплашени от подобна мярка.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лех Валенса отново е приет в болница

Бившият полски президент Лех Валенса е хоспитализиран за втори...

Цените на зърнените стоки остават стабилни по световните борси

Втората седмица на месец април също не бе белязана...

Депутатите приеха на второ четене Закона за европейската заповед за арест

Депутатите приеха на второ четене Закона за европейската заповед...

Корнелия Нинова: Червената линия на БСП остава непроменена – ГЕРБ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази сериозни съмнения за възможността...

Модернизираме жп транспорта чрез концесия

Депутатите приеха на първо четене Закона за железопътния транспорт,...

Швейцария се включва в небесния щит на Европа

Федералният съвет на Швейцария одобри участието на страната в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img