Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Икономическият министър уверява бизнеса, че не правим завой с ОИСР

Ръководството на Българската стопанска камара (БСК) проведе работна среща днес, 10 август 2022 г., със служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. На срещата в БСК, инициирана от Стоянов, бяха обсъдени цената на електоенергията, компенсациите, сигурността на доставките на природен газ и промени в законодателството във връзка с възможността за преминаване към алтернативно гориво.

По време на разговора Стоянов обеща регулярни срещи с работодателските организации по конкретни проблеми и подчерта, че разчита на експертния потенциал на БСК.

Ръководството на камарата се ангажира да съдейства с навременна експертиза и да бъде коректен партньор на държавата, отчитайки предизвикателствата пред икономиката в национален и международен план, съобщиха от БСК.

Теми на разговорите бяха също членството на България в ОИСР, Европейската зелена сделка и недостатъчната информираност на предприятията относно прилагането й, работата на търговските представители на България зад граница, експортните такси и институционални проблеми, които затрудняват икономическите субекти и бъдещите инвеститори.

Вие сте човек от бизнеса и нашите членове разчитат на Вашата експертиза и диалогичност. Подчертавам, че никой бизнес не желае помощи от държавата, но всички ние искаме справедливост и възможност да се конкурираме честно на европейските пазари. Считаме, че засегнатите предприятия от високата цена на ел. енергията трябва да бъдат подпомогнати, а тези, които злоупотребяват, трябва да бъдат санкционирани„, заяви председателят на УС на БСК Добри Митрев. Той акцентира върху необходимостта да бъде постигната прогнозируема цена на електроенергията за бизнеса и важността държавата незабавно да намери механизъм за сключване на дългосрочни договори, особено за електроинтензивната индустрия.

По темата за природния газ Никола Стоянов посочи, че възможности за гарантиране на доставките и максимално добра цена ще се търсят по време на заседанието на Междуведомствения щаб за решение на енергийната криза, който ще се проведе до края на работната седмица.

От БСК припомнят, че вчера изпратиха до служебния премиер Гълъб Донев и министрите на енергетиката и транспорта и съобщенията Росен Христов и Христо Алексиев писмо с питания за координирани мерки във връзка с намаляването на потреблението на газ и осигуряване на необходимите количества природен газ за българската икономика.

По отношение на отмяната на решението на бившето правителство за членството на България в ОИСР, Стоянов коментира, че причината е в техническа грешка в самия текст, а не в позицията на страната ни по въпроса. По думите му документът ще бъде приет от МС в най-кратки срокове, а опитите това да бъде представено като промяна в курса на страната са политически внушения.

Председателят на БСК подчерта, че влизането на страната ни в ОИСР, членството в Шенген и еврозоната са сред ключовите приоритети на национално представителните работодателски организации.

Относно търговските представители на България зад граница ръководството на БСК и икономическият министър са единодушни, че страната ни изпуска големи възможности за експорт заради дългогодишен не достатъчно ефективен модел на работа на представителите от Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ).

В тази връзка Никола Стоянов коментира: „Подобряване на модела на работа на Службите по търговско-икономически въпроси, приоритизиране на списък с потенциални държави, конкретизиране на задачите, отпушване на многото административни пречки пред бизнеса, сформиране на екип, в който да се търсят хора за конкретната работа, а не работа за определени хора. Това са част от приоритетите, по които смятам да работя като служебен министър на икономиката и мисля, че са напълно осъществими в рамките на служебния кабинет.“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Движението в центъра на София ще бъде затруднено от честване на 20 г. България в НАТО

Въвежда се извънредна организация на движението в центъра на...

Лондон: Русификацията в окупираните територии на Украйна продължава

Инициативите за управление, предприети от руските власти във временно...

16 задържани при акция срещу битовата престъпност в Пазарджик

Шестнадесет лица бяха задържана при спецакция срещу битовата престъпност...

Водолази извадиха две тела след трагедията в Балтимор

Властите провеждат спасителна операция

Киев: Москва вече не използва Кримския мост, за да доставя оръжие

Русия не използва Кримския мост, за да доставя оръжие...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img