Реклама

https://www.gerb.bg/bg

И ВМРО, и АБВ настояват кабинетът да реагира на македонски културен клуб „Вапцаров“

ПП ВМРО и ПП АБВ заявиха позиция относно Македонския културен клуб „Никола Вапцаров“, който предстои да се открие на 30 октомври в Благоевград.

От ПП АБВ единственият проблем, който отчитат, е името, което ще носи клубът. Считат, че изборът на име е с цел провокация от Република Северна Македония, имайки предвид поправката в Закона за сдруженията и фондациите, приета от парламента на РСМ. България няма право да използва български имена на културни институции в Македония, но те могат да използват имена като Никола Вапцаров, опитвайки да му наложат чужда националност, обясниха от АБВ на пресконференция на партията.

От ВМРО смятат за недопустимо в сърцето на Пиринска Македония клуб, носещ име на българска историческа личност, да сее сепаратизъм и антибългарски тези. От партията припомниха, че Общинският съвет на Благоевград също се е обявил против. Тези позиции са разгърнати и в писмо до министър-председателя Гълъб Донев.

Ангел Джамбазки от ВМРО определи един от бъдещите гости на откриването на клуба като „рупор на див, антибългарски македонизъм“. Става въпрос за лидерът на опозиционната ДПМНЕ Християн Мицкоски, който подкрепи извършителя на палежа на Българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, смята Джамбазки.

От АБВ и ВМРО настояват българската страна да се активизира и да престане да допуска провокации от РСМ. Партиите апелират за своевременни отговори от Министерски съвет.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев и впечатленията му от Европейския съвет в Брюксел

Преди да започне заседанието на Министерски съвет служебният премиер...

Корнелия Нинова: Червената линия на БСП остава непроменена – ГЕРБ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази сериозни съмнения за възможността...

Турция неутрализирала 4 кюрдски бойци в Ирак

Турските сили за сигурност неутрализираха четирима бойци от Кюрдската работническа...

Борел: ЕС трябва да изпрати ПВО системи на Украйна, не може да разчита само на САЩ

Страните от Европейския съюз трябва да изпратят своите противоракетни...

Отменен полет блокира 120 българи са на летището в Дубай

Отменен полет заради извънредната ситуация след поройните валежи е блокирал 120...

Задържаха бездомник за оскверняването на гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=e8Q0-4q-BwQ Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит под колонадата на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img