Реклама

https://www.gerb.bg/bg

И ВКС оправда Христо Ангеличин

Снимка: БГНЕС

Магистратите от Върховния касационен съд (ВКС) потвърдиха присъдата на Апелативния спецсъд (АСНС), с която е оправдан бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин по обвинение за безстопанственост, съобщиха от ВКС.

Решението не подлежи на обжалване.

Делото е образувано по протест срещу въззивната присъда на Апелативния спецсъд, с която е отменена присъдата на Специализирания наказателен съд. С въззивната присъда подсъдимият Христо Ангеличин е признат за невиновен в това, че в периода 17 ноември 2016 г. – 01 декември 2016 г., като заместник-министър на външните работи не е упражнил достатъчен контрол.

Той е трябвало да проконтролира работата на директорите на дирекциите „Бюджет и финанси„, „Сигурност на дейността и информацията“ и „Управление на собствеността и МТО“. Те са отговаряли за управлението, разпореждането и отчитането на обществено имущество. От липсата на контрол е ощетено Външно министерство в размер на 419 934,29 лв. Ангеличин е оправдан по обвинението по чл. 219, ал. 2 от НК.

Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС) приема, че протестът е неоснователен. Основните доводи в него се отнасят до приложението на закона. Прокуратурата оспорва извода на АСНС за несъставомерност на извършеното от подсъдимия деяние.

С нея обаче на подсъдимия е възложил само общи задължения за наблюдение и контрол над дейността на осем дирекции (включително на процесните три дирекции), без да са конкретизирани действията, които той следва да извършва, контролирайки дейността на работещите служители и техните директори и то във връзка с осъществяваната от тях дейност по управлението, разпореждането и отчитането на обществено имущество, което е задължително, за да е осъществен съставът на чл. 219, ал. 2 от НК, категорични са върховните съдии.

В мотивите на ВКС се казва: „Няма спор по делото, че в края на м. ноември 2016 г. инкриминираните средства са заплатени от задграничните представителства на фирма „Балкантел„, която се задължила да им достави и монтира автоматични телефонни централи. Няма спор също, че дружеството установило невъзможност да изпълни договореностите поради липса на регистрация по ДДС в съответната чужда държава и на 05 декември 2016 г. върнало парите на задграничните представителства. Тези обстоятелства сочат, че доставчикът се е отказал от изпълнение на договора и е върнал полученото“.

Досъдебното производство за престъпление от длъжностни лица във Външно министерство е образувано на 16 декември 2016 г. Христо Ангеличин е привлечен към наказателна отговорност на 16 януари 2017 г.

Припомняме, по това дело Ангеличин се защити с практиката. От прокуратурата му повдигнаха обвинение за престъпление по служба – нередности в договор за закупуване на телефонни централи за посолствата ни в чужбина. Макар и от прокуратурата да не посочиха конкретно име, а „сигнал на гражданин“, стана ясно, че това е депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин. Според обвинението Ангеличин е разпоредил на ръководителите на 12 задгранични представителства да заплатят на посочено от него търговско дружество сумата от 429 422 евро, без самата обществена поръчка да е била проведена. Ангеличин изказва и протест срещу начина, по който прокуратурата борави с числа, тъй като по думите му не може да се събират просто числата за 12 задгранични представителства. На 20 януари 2017 г.

На 10 май 2017 г. прокуратурата внесе в съда обвинението срещу Ангеличин, в спецзвеното „Антикорупция“.

На 5 октомври 2018 г. Ангеличин получи условна присъда от Спецсъда.

Година по-късно, на 22 април 2019 г. в Апелативния спецсъд оправдаха Христо Ангеличин за телефонните централи на МВнР.

Към момента на образуване на досъдебното производство – при повдигане на обвинението, платените пари вече са били върнати и за това няма щета за МВнР. Това обстоятелство прави деянието на подсъдимия несъставомерно, защото липсва обективният състав на престъплението безстопанственост.Възражението в касационния протест, че връщането на паричните средства следва да се цени само като смекчаващо вината обстоятелство е неоснователно – категорични са върховните съдии.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Петър Витанов: През последните 15-20 години ние изглеждаме безбъдници

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова се радва, че...

Веселин Кожухаров оглави Агенцията за социално подпомагане

Веселин Кожухаров оглави Агенцията за социално подпомагане. Той заменя...

Хизбула нанесе най-дълбокия си удар в Израел

Подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула заяви във вторник,...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Борел: ЕС трябва да изпрати ПВО системи на Украйна, не може да разчита само на САЩ

Страните от Европейския съюз трябва да изпратят своите противоракетни...

Шефът на израелското разузнаване подаде оставка заради атаката на 7 октомври

Ръководителят на израелската дирекция за военно разузнаване Ахарон Халива подаде оставка заради провалите...

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img