Реклама

https://www.gerb.bg/bg

И в Етрополе има задържан за търговия с гласове

Мъж е задържан за изборна търговия в Етрополе, съобщи БНТ.

Прокуратурата твърди, че има доказателства за уговорено купуване на поне 61 гласа на хора от общината. Схемата е потвърдена от свидетели, част от тях вече са разпитани пред съдия.

Схемата е през застъпници за политическа партия, които е трябвало да получат пари, за да гласуват за съответната партия и вероятно да набират и други платени гласоподаватели.

Разследващите твърдят, че става въпрос за купуване на гласове в полза на партия, която е малка и на предишните избори не е успяла да прескочи прага от 4 процента.

Задържаният е Кирил Киров, от Етрополе, 35-годишен – работи като представител на фирма за бързи кредити, председател е и на шахматен клуб в града. В негови офиси и в дома му, по данни на прокуратурата, са намерени 61 декларации за застъпници за конкретна политическа сила.

Декларациите са били попълнени на компютър – с името на партията и всички необходими данни, с изключение на личните данни на застъпника, които се попълват на ръка и се полага подпис. Те са 61, при положение, че избирателните секции в общината са 19. Част от декларациите са били попълнени от хора от близкото село Бели Искър, които не са грамотни и не могат да четат и да пишат.

Обещавано им е, че, ако гласуват за тази политическа партия, ще получат въпросната сума от 50 лева. Тази сума е следвало да бъде уточнено допълнително кога следва да се получи. А именно на 6 юли или вдругиден.“ – заяви Христо Христов, изпълняващ длъжността районен прокурор на Етрополе.

Част от хората, попълнили декларации, вече са разпитани като свидетели и са потвърдили схемата за изборна търговия. Един от основните свидетели е разпитан пред съдия. Той е събирал застъпници и платени гласоподаватели от село Малки Искър.

Предстои да бъдат разпитани още свидетели. Разследващите ще установят дали е трябвало да се набират още гласове срещу пари.

Киров остава в ареста за 72 часа. Прокуратурата ще иска постоянното му задържане.

По-рано беше съобщено за арести в пловдивския квартал „Столипиново“ и във Варна.

Повдигнато е обвинение и на заподозрян от Лом. Районната прокуратура в града разследва събрани доказателства срещу човек, който е предложил на 5 души от село Якимово пари, за да гласуват за конкретна партия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Росен Желязков

Няма кворум за днешното заседание на Народното събрание (НС)....

Новият лидер на БСП-София сменя Иван Таков и начело на групата на партията в СОС

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Главчев назначи нов зам.-министър на иновациите и растежа

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от сряда...

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

10-километрова колона от тирове се е образувала на "Дунав...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ердоган в Ирак търси възстановяване на връзките и сътрудничество срещу ПКК

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи рядко посещение в Ирак в...

Априлски сняг падна на Пампорово

Априлски сняг падна на Пампорово и високите части на...

Проф. Маринов очаква нови участници в парламента след изборите

Вероятно "Левицата" и/или партията на Васил Божков

20 години затвор за Георги Семерджиев и на втора инстанция

И на втора инстанция 20 години затвор за Георги...

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img