Реклама

https://www.gerb.bg/bg

И Каракачанов подхвана темата за промяна на Конституцията

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов постави няколко условия за формирането на широка патриотична коалиция за предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

На пресконференция в централата на партията, той обясни, че пред ВМРО като най-голямата патриотична формация стоят няколко варианта за изборите – да се явят самостоятелно, да тръгнат да правят тюрлюгювеч между партиите и да се потърси обединение на патриотичния вот.

Това обединение може да стане на принципите – да се спре разделянето на русофили и русофоби, национално помирение, политическите сили да намерят сили в себе си да преодолеят разделението като си подадат ръка, икономиката и демографската криза и опитите да бъдат подменени традиционните български ценности, ясно отстояване на българския национален интерес.

Другият приоритет, който открои Каракачанов е темата за Конституцията, която според него вече трябва да бъде преразгледана и променена в посока на засилване на правомощията на президентската институция, намаляване броя на депутатите според населението, финансова децентрализация на общините, засилване на регионалното самоуправление.

Каракачанов посочи, че проблемът не е в структурите, избирателите и депутатите на патриотичните формации, а в лидерите на патриотичните формации. Всички сме виновни и затова предлагам на моите колеги – НФСБ, „Атака“, „Воля“ да направим крачка в страни и да не участваме в конфликти. В парламента не е имало дрязги между патриотите, но е трябвало да застават в една или друга ситуация зад своите лидери.

Бъдещият български парламент няма да бъде по-лек от този, категоричен бе Каракачанов.

С ПП КОД на бившия здравен министър Петър Москов също могат да бъдат водени разговори за общо явяване на предсрочните избори. ПП „Възраждане“ не били канени на разговори за обединение на патриотичните формации. „Той (Костадин Костадинов – б.р.) е хард привърженик на Сталин, но не съм го чул да е патриот. Получава си новата кола, получи си апартамента и аз не съм чул да е патриот“, отсече Каракачанов.

Преодоляването на желанието да прецакаш опонента си, правейки компромиси с националните интереси, е необходимо условие, за да има силни и обединени патриоти в парламента, подчерта лидерът на ВМРО. Каракачанов се надява да няма разделение сред патриотите и да се явят заедно на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Според него гражданската квота на ВМРО не трябва да бъде забравяна, а напротив – разширена.

Припомняме, че ВМРО спечели 116 430 гласа на 4 април или 3.64%. Извън парламента останаха и патриотичната коалиция „Воля“ – НФСБ, както и „Атака“, като първите получиха 75 921 гласа или 2.37%, а вторите 0.49% или 15 534 гласа. Ако гласовете им се съберат, патриотичните формации биха минали границата от 4% с 6.5%, дори и без към тях да се прибавят 9 431 гласа (или 0.29%) на ПП КОД.

Данните показват, че дори и бившата коалиция Обединени патриоти да се беше запазила, те отново биха отчели спад в подкрепата като брой гласове. За сравнение, през 2017 г. ОП (НФСБ, ВМРО, Атака) получават 318 513 гласа, докато през 2014 г. НФСБ И ВМРО, обединени под името Патриотичен фронт, събират 239 101 гласа.

ПП „Възраждане“ завърши на изборите на 4 април с 2.45% или 78 395 гласа подкрепа.

Преди изборите от ВМРО изказваха по-скоро мнение, че не е нужна промяна на Конституцията в момента, въпреки че не веднъж са се чували воеводски гласове за засилване на правомощията на президента. Миналата година отВМРО поставиха 6 условия за промяна.

Промяна на Основния закон би се наложило да има, ако партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ отиде на прилагане на въпросите от организирания от тях през 2016 г. референдум. Темата за промяна на Конституцията бе използвана и по специфичен начин от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов два пъти в последната една година.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

Делян Пеевски: Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство

Председателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че са необходими...

Израел увери САЩ, че по Газа не пускат американски бомби

Израел представи на САЩ писмени уверения, че доставено от Америка...

Дания повиши нивото на заплаха от тероризъм заради войната в Газа

Заплахата от тероризъм в Дания и срещу нейните интереси...

Нови протести в Израел

Искания за оставката на премиера

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img