И хотелиерите ще протестират на 18 май

News24sofia.eu
Прочитания 14880
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) подкрепя протеста на национално представените работодателски организации – ИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, и призовава своите членове и регионални структури активно да се включат в организацията и да защитят своите права и интереси с една основна основна цел – икономическото оцеляване на бранша и запазване на работните места и стопанските субекти. Това се казва в писмо от председателя на БХРА Георги Щерев до 36-те регионални структури на национално представената организация, става ясно от публикация в сайта на асоциацията.

Вече над две години хотелиерите оцеляват в две последователни сериозни кризи, при това без подкрепата на държавата, която не ни затвори, но ограничи сериозно дейността ни, само и само да не ни плаща обезщетение„, посочват от БХРА. Допълват, че държавата е изплащала компенсации за провалените почивки извън България, но не и за анулираните резервации в страната.

В момента за пореден път сме изправени до стената – цените на енергоносителите и разходите за бизнеса растат, липсва работна ръка, има забавяне на записванията от основни пазари, редица са нерешените от години въпроси като цените на чадърите и шезлонгите, липсата на реклама„, отбелязват от браншовата организация. Конкурентните ни дестинации като Гърция и Турция били подкрепени с редица мерки от държавите си, което им позволявало да предлагат и изгодни условия, докато българската държава нехаела за хотелиерския и ресторантьорски бизнес.

Сега е времето членовете на БХРА да покажат, че няма да оставят друг да вади вместо тях кестените от огъня и ще защитят справедливите искания на протеста. Ако част от колегите преценят, че не желаят да се включат в борбата за защита на интересите на сектора, това би означавало, че те са доволни от настоящите икономически условия. Стана ясно, че и за това правителство не са приоритет истинските реформи в туризма. През последните три месеца Министерство на туризма изпълнява функциите на Агенция по бежанците, вместо да има време и възможност да се занимава с важните въпроси за сектора„, изтъкват от органнизацията.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обявява и конкретните причини за присъединяването си към протеста:

Цените на горивата и ел. енергията достигнаха непосилни за преобладаващата част от небитовите потребители нива.

По ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки изминал ден изяжда доходите на всеки български гражданин.

Държавата си позволи да третира бизнеса, от чиито данъци се издържа, като просяк, чакащ подаяния. Не държавните чиновници, а ние сме държавата! Защото държава без платежоспособен и развиващ се бизнес, без работни места и без данъци не може да съществува – крайно време е това да бъде осъзнато !

Широко прокламираните „мерки“ в подкрепа на бизнеса всъщност са в пъти по-малко от обявените и са крайно недостатъчни, ненавременни и неефективни.

Бизнесът не иска помощи – бизнесът иска спокойна среда, в която сам да си изкарва парите, да поддържа работни места и да създава блага. Бизнесът иска сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подходящи мерки на това, което е надвзетото при източника – предприятията и хората.

В продължение на почти една година нито едно правителство не чу ясните прогнози, аргументи и предложения на бизнеса.

Тази управленска глухота доведе икономиката ни до настоящото безизходно състояние.

Тази управленска глухота води страната ни към икономическото дъно, откъдето трудно ще можем да се оттласнем, ако продължаваме да летим надолу с тези страшни темпове.

От БХРА отправят и следните искания:

  1. Удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо: Компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от СВРЪХ печалбите на производителите на енергия.
  2. Разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с „Газпром експорт“, да бъде поета като компенсация от бюджета.
  3. Разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени.
  4. Програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

От асоциацията подчертават, че протестът не е политически и подкрепя „справедливите икономически искания на национално представените работодателски организации“.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Възможна ли е все още дипломацията между Русия и Запада?

На фона на повече от два месеца интензивен медиен фокус върху войната в Украйна, една история бе до голяма степен пренебрегната. В края на април САЩ и Русия извършиха размяна на пленници. Русия освободи американец (бивш морски пехотинец), когото задържа преди около три години, докато САЩ освободиха руски пилот, затворен

Read More »