И депутатите от 47-то НС търсят решение на липсата на медицински кадри

Views 14432
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Около 30 000 са лекарите в България. Това стана ясно по време на обсъждания в парламента за медицинските кадри в страната, инициирани от ДПС. Според Джевдет Чакъров в момента има свръхспециализация в някои медицински специалности, но и недостиг в други. Също така се наблюдава и неравномерно разпределение по региони. Над 62% от лекарите са над 50 години, стана ясно от думите му. Основно в доболничната помощ работят лекари в пенсионна и предпенсионна възраст. Необходимо е да се обмислят различни варианти за обучение и задържане на медицинските кадри у нас, според Чакъров. Около 90% е дефицитът на медицински сестри у нас.

От ДПС искат конкретни мерки за развитие на медицинските кадри.

По думите на Костадин Ангелов от ГЕРБ медиците заминават в чужбина не само заради по-високите заплати, но и заради наличието на места в детските градини и др. Нека да помислим как да закараме лекарите и медицинските сестри, където има най-голяма нужда от тях, призова той.

ИТН ще внесе законодателни промени, които да позволят засилен контрол на принципала върху управлението на лечебните заведения. Освен това Ивайло Христов иска мандатност на директорите на болници. Здравеопазването от тук нататък ще бъде много променено, смята доктор Александър Симидчиев. Проф. Асен Балтов от ГЕРБ иска 100% субсидиране на липсващите специалности.

Здравният министър проф. Асена Сербезова благодари на депутатите за организираната дискусия. В центъра на здравната система трябва да е пациентът, а основните проблеми са кадрите и електронното досие. Държавата може да създаде условия, но не може да създаде всички възможни условия, според нея. Тя иска всички заедно да намерят решението на проблема.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

ЕС разкритикува контрасанкциите на Русия - нямали ясни критерии

Европейският съюз осъжда решението на Русия да наложи контрасанкции срещу редица високопоставени служители на ЕС и членове на Европейския парламент. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. „Санкциите на Европейския съюз са в отговор на военната агресия на Русия срещу Украйна. Те целят да сложат край на […]