И ДБ изненадани от соловата акция със закона за КПКОНПИ

Views 5410
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Депутатът от „Демократична България“ Атанас Славов заяви, че е важно приоритетите на управление да вървят, макар и коалицията вече да е малцинство. Не трябва да се разчита на мистични мнозинства, които да се формират атхок по конкретни гласувания, коментира Славов пред журналисти в кулоарите на парламента.

ДБ не са взели решение дали ще подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков за евентуален нов шеф на КПКОНПИ. Възможно е и ДБ да имат свой кандидат за Антикорупционната комисия. Единодушното вземане на решения в колективния орган е гаранция за неефективност и за провал, а решенията трябва да се взимат с мнозинство, настоя Славов.

Той се надява законопроектът за КПКОНПИ да бъде приет, но дали това ще се случи, зависи от договарянето на парламентарна подкрепа с ясно изразени ангажименти, а не по кулоари и по коридори.

По думите му антикорупционното законодателство е едно от приоритетните на коалицията. ДБ имали идея за съвместно внасяне на законопроекта за КПКОНПИ и останали изненадани от самостоятелното внасяне на проекта на закон от „Продължаваме промяната“. Между двете четения ДБ ще направят редакция на някои от текстовете – по-ясно разписване на правомощията на колективния орган спрямо разследващите инспектори, така че да има достатъчно гаранции за независимост на разследването и за един наказателен процес, който защитава правата на гражданите.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Таня Манолова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Строителите се страхуват за оцеляването на бранша без индексация за обществените поръчки

Държавата убива строителния бранш. Липсата на индексация на договорите с публични възложители поставя под въпрос съществуването на целия отрасъл – и малки, и средни, и големи фирми. На всички вписани в Централния професионален регистър на строителя над 6000 хиляди компании. Това се казва в позиция на Камарата на строителите в България (КСБ) във […]