Реклама

https://www.gerb.bg/bg

И БСП искат единна кандидатура за шеф на БНБ

Снимка: архив БГНЕС

Българската социалистическа партия призовава да няма разцепление в коалицията относно това, коя да бъде кандидатурата на управляващите за гуверньор на БНБ. Позицията на ПГ на БСП изказа в кулоарите на парламента Румен Гечев.

В момента спряганите кандидати за шеф на БНБ са двама – финансистът Любомир Каримански, за когото от ИТН са категорични, че ще настояват докрай, и председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, който потвърди, че името му е обсъждано.

Остро се изказа пък по темата съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, според когото липсата на единна кандидатура ще доведе до трусове и криза в коалицията.

Да бъдат така добри партньорите да решат коя да е единната кандидатура. Но ако се окажат две или повече кандидатури, има два варианта – пленарна зала да гласува и някой от тях да събере 50% плюс 1, или никой да не събере и да започне нова процедура. Това няма да бъде добър знак, защото БНБ е много важна институция и тук основният критерий би трябвало да бъде професионализмът на колегата, който ще бъде управител„, коментира Гечев.

България е пред преговори за еврозоната. Освен това виждате, че светът е неспокоен, не се знае кога ще завърши – дали операция, дали военен конфликт, дали война, в Украйна. А от това кога ще завърши, зависи какво ще бъде състоянието на долара, на еврото, на другите валути. Повече от всякога е необходимо управителят на БНБ да бъде стабилен и подготвен„, добави финансовото острие на левицата.

Гечев отказа да каже коя от двете кандидатури – на Гюров или Каримански, би подкрепила БСП. „Няма как да ви кажа, въпреки че имам мнение. Но ако се стигне до гласуване на две или повече кандидатури, най-добре ще е да се гласува по съвест и всеки да прецени кой от кандидатите разполага с по-добри качества.“

Депутатът от БСП не е съгласен с мнението на Христо Иванов, че при наличие на две кандидатури ще се стигне до криза в управлението. „Криза не, но предизвикателство да. Защото не може избор на такъв ключов пост да бъде съдба.“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

След месеци на забавяне военната помощ от САЩ тръгна за Украйна

След седмици на отлагане Камарата на представителите на САЩ...

Politico: Въпреки ниската инфлация, България няма да е в еврозоната 2025 г.

Българите изразяват ниска подкрепа за присъединяването

Петър Витанов: През последните 15-20 години ние изглеждаме безбъдници

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова се радва, че...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img