Христо Казанджиев: Диверсификацията е фейк новина

България все още е 100% зависима от Русия

Views 3577
0 0
Снимка: РИА Новости

В България не се извършва реална диверсификация, а това, което се внушава на българското общество, е всъщност фейк новина, категоричен е енергийният експерт Христо Казанджиев.

В студиото на БиТиВи Казанджиев попита защо българските власти мълчат, че газопроводът „Турски поток“ вече е въведен в експлоатацияСърбия вече получава доставки по него. Откриването на газопровода „Балкански поток“ беше отложено за 1 януари 2021 г.

По тази тръба доставя природен газ за собствени нужди в обем около 3 милиарда куб метра. Това означава липса на диверсификация. Единствената промяна е точката на входа.

Казанджиев обясни това мълчание с факта, че в навечерието на Нова година всъщност няма добра новина, защото България ще доставя природен газ за Сърбия през „Турски поток“, но няма да достави газ за Северозападна България. Българските градове по протежение на тръбите – Оряхово, Лом, Козлодуй, Видин – няма да имат достъп до газ, въпреки че няма технически пречки за това.

Общините от този регион са очаквали природен газ, кметове и депутати са поставяли въпроса, но не са били включени в 10-годишния план на „Булгартрансгаз“ за разширяване на газопреносната мрежа, а министерството на енергетиката се е отнесло индиферентно.

Странно е, че няма официално съобщение от българските власти, въпреки че газопроводът има всички разрешителни и е загазен, обясни Казанджиев и определи проблема като имиджов – българското правителство достави газ на Сърбия, но не достави за Северозападна България. Парадоксално е, че и 10-годишният план дори не включва проекти за газификация на тези градове.

Христо Казанджиев смята, че причина за това е споразумението между България и Русия от 2017 година, което най-вероятно поставя някакви ограничения.

България все още е 100% зависима от доставките на руски газ за българските потребители.

Българите няма за какво да се радват, защото още сме 100% зависими от доставките на руски газ, категоричен е експертът.

Освен това какво задоволство при българите да има от осъществяването на проекта при положение, че той беше осъществен от чужди фирми и парите отидоха извън България, допълни Казанджиев.

Проектът по думите му е бил реализиран от чуждестранни компании, което изкарва инвестициите в проекта извън пределите на България.

Поради тази причина задоволство у българските граждани трудно може да има, смята още Казанджиев.

А политическите реакции в целия свят за този голям енергиен проект са полярни. Според Христо Казанджиев цялата световна общественост е убедена, че това е „Турски поток“, независимо как го наричаме ние. Казанджиев обаче не очаква да има санкции от страна на САЩ за България заради изграждането на газопровода. Експертът посочи, че американските санкции за „Северен поток 2“ са за неговата морска част.

Газова връзка между Стара Загора и Комотини няма да е готова през 2022 г., прогнозира експертът и определи този проект като „станал исторически“, тъй като е трябвало да се включи още преди няколко години.

Колко време още ще се бави е въпрос с повишена трудност, но по мое мнение ще се бави до 2022 г., посочи Казанджиев.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Изборът на доставчик на машините за гласуване вероятно ще бъде обжалван

Вероятно е да има обжалване на решението на Централната избирателна комисия, с което „Сиела Норма“ беше избрана за изпълнител на обществената поръчка за доставка на машини за гласуване. Това прогнозира пред БНР изпълнителният директор на дружеството Веселин Тодоров. Въпреки че според него няма никакви основания за обжалване, било много вероятно […]