Христо Иванов: Ще има процес на разговори

Views 15093
0 0
Снимка: БГНЕС

„Кабинети се редят, когато се прави сериозно и месеци наред. Надявам се силно да не става дума за такъв период от време, но и няма да стане за една среща“.

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред журналисти в парламента, след като заедно с представители на партия „Има такъв народ“ (ИТН) обсъдиха евентуална подкрепа за съставянето на кабинет.

Двете партии провели конструктивен разговор, като обсъдили политиките в областта на финансите, здравеопазването, икономиката, образованието, социалната политика, електронно управление, енергетика, климата, Плана за възстановяване и развитие. Космическата политика не била обсъждана.

По думите му в рамките на една среща от един час не всичко може да се реши. Има логика на процеса. Втори кръг на преговори ще има, когато ни поканят, но логиката на втория кръг е да мине първият кръг, анализира Иванов.

По думите му разговорите явно ще са процес, на порции.

Очакванията му са ИТН да поканят „Демократична България“ на втори кръг, след като мине първия.

Сериозността на задачата, която има пред себе си не предполага в рамките на една среща да бъде изяснено, но и няма да има 6 месеца преговори, увери Христо Иванов.

По думите му обещанието на Тошко Йорданов до 5 август да има правителство, е „тяхното шоу“.

Рано е за връзване. Лесно се правят коментари, ние сме се ангажирали с ясни линии – писмени, устни, а и колегите да имат възможност да си проведат разговорите„, настоя Иванов. За това дали има шанс ДБ да стане мандатоносител, Иванов каза, че всичко е възможно.

ИТН ще проведат своя цикъл от разговори и пак ще разговаряме. Естествено, че когато трябва да гласуваме ще преценим всичко заедно – имената в кабинета, политиките, ангажиментите и парламентарната конфигурация, обясни Иванов.

На този етап това, което за ДБ е важно – че са си поставили едни и същи политически цели – смяна на Иван Гешев, смяна на ВСС, трябва да има дълбока реформа в прокуратурата и в правосъдието и всички органи и бухалки трябва да бъдат по един умен начин елиминирани, да се бръкне надълбоко в дълбоката държава.

От важните теми двете партии не са обсъждали имена. За постове в правителството не е ставало дума, като целта на разговорите не е била съставянето на кабинет. Дали щяло да има документ на хартия или на декларация за подкрепа не било обсъждано, защото не е важно. Ние трябва да поемем един кръг ясни ангажименти по политики, за да бъдем сигурни, че гласуваме – те внасят, а ние подкрепяме, това е ясно и няма нужда да го обсъждаме, посочи Иванов.

Не е коментирано, че и ДПС са канени на разговор за съставяне на кабинет. Ние искаме, ако има правителство, за което даваме подкрепа, да положи усилия да се отдалечи от ДПС, настоя Христо Иванов. Как щяло да се случи, е въпрос на визия на мандатоносителя.

Ние ще стигнем до един ден, в който ще трябва да гласуваме правителство. Ако в този ден някои от елементите, който да ни убеди да гласуваме, не е налице ще решим какво да правим, каза Христо Иванов.

Не са коментирани и имена за кандидати за министър-председател.

Иванов отказа да коментира имена в проектокабинета на ИТН, които се въртят в медийното пространство. „За нас това правителство трябва да бъде правителство на промяната, трябва да бъде независимо от ДПС. Колко е възможната степен, е нещо, което ще видим„, подчерта той.

Най-смисленото и здравословно нещо е да се състави правителство с първия мандат и ние ще положим всички разумни усилия да го направим това, без да правим компромиси с това, което сме обещали на избирателите си. Опитваме да дадем своя принос, но мандатът е при ИТН и те имат инициативата, каза още Христо Иванов.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Правим правителство на малцинството, не коалиция, ядоса се Тошко Йорданов

Тошко Йорданов от партия „Има такъв народ“ (ИТН) потвърди думите си от началото на срещата с „Демократична България“, че основните посоки на двете партии са едни и същи и експертите им трябва да осъществят конкретни срещи за изчистване по детайлите. Той отклони всички въпроси за това дали ИТН ще приемат […]

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: