Христо Иванов недоволен от „жалките резултати“ на КПКОНПИ при Цацаров

Views 5903
0 0

Управлението има нужда от технологично време, за да задейства определени процеси. С тези думи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов оправда пред bTV липсата на конкретни законодателни промени при съдебната реформа.

Той увери, че съвсем скоро Законът за съдебната власт ще бъде внесен за разглеждане от депутатите и допълни, че променените текстове са готови.

Иванов заяви, че очаква окончателно закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура, без да се създават други форми на специализация. Той допълни и че очаква следващата седмица да започне процесът на разглеждане на въпросното законодателство. Скоро трябвало да започне и процедурата за избор на състава на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

По отношение на поисканата оставка на главният прокурор Иван Гешев лидерът на ДБ подчерта, че мотивите и основанията са налице. Става дума за изобилие от факти, които показват, че Гешев е осъществил това, което Конституцията съдържа като основание за дисциплинарно наказание – дискредитация към доверието в съдебната власт, изтъкна той и допълни, че който се противопостави на съдебната реформа, ще плати висока цена за това.

Иванов посочи, че от опозицията също говорят за независим съд, поради което е оптимист, че ще се събере конституционно мнозинство за въпросните промени.

Лидерът на ДБ определи резултатите на КПКОНПИ под ръководството на Сотир Цацаров като „жалки“.

Относно искането на Русия НАТО да изтегли въоръжените си сили от България и Румъния, Иванов отбеляза, че тази позиция не неочаквана.

От дълго време Русия иска да се върнем в ситуацията, в която Русия и САЩ договарят сфери на влияние. Не можем да позволим Русия да си говори с друг какво да се случва на наша територия, категоричен бе той.

Иванов изрази удовлетворение, че премиерът е реагирал бързо, дошъл е в парламента и е обявил единната позиция, че България е направила суверенен избор – с кого да споделяме и гарантираме сигурността си.

По негови думи в Кремъл от доста време се държат така с държавите от Източна Европа, но е време да престанат, ако искат стабилни международни отношения.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петър Димитров

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Дефицитът за 2022 г. - с 2 млрд. лева повече от този през 2021 г.

Министърът на финансите Асен Василев представи проектобюджета за 2022-а, като паралелно с това, както си му е ред, ведомството му публикува актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-а – 2024 година. В тази прогноза всъщност в разгърнат вариант се съдържат мотивите за Консолидираната фискална програма (КФП) и за Държавния бюджет. По тази […]