Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Христо Гаджев: Над 600 000 боеприпаса изнесла България за Украйна с два полета

Снимка: архив БГНЕС

Народният представител от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по отбрана в НС Христо Гаджев съобщи пред журналисти в Стара Загора, че има много основания да се твърди, че български боеприпаси се изнасят за Украйна. Неговата реакция е в отговор на статус на министъра на икономиката Корнелия Нинова във Фейсбук, в който тя отрича това, съобщиха от пресцентъра на партията в областния град.

Христо Гаджев посочи и конкретни примери и показа документи за извършени сделки с военна продукция и боеприпаси. „На 4 и 5 април с два полета са транспортирани от Летище София до Летище Режов в Полша, което е на 100 км от украинската граница, 600 хиляди 30- и 40-милиметрови боеприпаси на стойност 23,5 млн. лева. Те са по договор между българско и полско дружество за износ на оръжие. Разрешението за износа е издадено на 25 март 2022 г. от Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, чийто председател е министърът на икономиката Корнелия Нинова. Снарядите се транспортират до Полша с полет от украинска авиокомпания, факт, който също е установен и налага извода кой е крайният получател„.

От отговор на Корнелия Нинова на наше питане, публикуван на сайта на Народното събрание, става ясно, че от февруари до април износът на оръжия, боеприпаси и стоки с двойна употреба е увеличен три пъти спрямо същия период на миналата година. Става въпрос за над 400 млн. лева повече отколкото 2021 г.“ – обясни Христо Гаджев.

Той уточни, че става въпрос за износ чрез сделки между търговски дружества. „Имаме основания да направим обосновано предположение, че голяма част от този износ е предназначен за Украйна и реално стига до нея. Това е правилно и от ГЕРБ настояваме за това и в Народното събрание, защото България трябва да я подкрепи във войната, която се води на нейна територия. Това обаче се прави по таен и по лицемерен начин от страна на правителството и на лидера на БСП. Защо не се каже истината, за да знаят украинският народ и нашите съюзници, че България помага?“.

Добре е правителството да каже истината. Три дни министърът на външните работи на Украйна беше в България с молба за помощ. Изведнъж се оказва, че им продаваме оръжие“ – каза още народният представител и заяви, че българското правителство не трябва да крие този факт по толкова двуличен начин.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Възраждане“ мечтаят да видят Атанасов зад решетки

Лидерът на ДСБ моментално трябва да бъде арестуван

ПП/ДБ: Проблем с фискалния резерв днес няма – утре ще отговаря кабинетът „Главчев“

Издадохме държавата в отлично финансово състояние, обяви на брифинг...

Израелски министър призовава за пълно превземане на ивицата Газа

"Време е да извлечем поуки, да променим посоката и...

Двама побойници от Силистра пренощуваха в ареста

Полицията в Силистра арестува две лица за грубо нарушаване...

Турция неутрализирала 4 кюрдски бойци в Ирак

Турските сили за сигурност неутрализираха четирима бойци от Кюрдската работническа...

Вера Йоурова поема ресор „Правосъдие“ в ЕК

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме длъжността...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img