Христиан Мицкоски няма да впише българите в конституцията при сегашните условия

Той иска победа на България в ЕК

Views 14322
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за портала А1 ОН за пореден път потвърди позицията на ВМРО-ДПМНЕ, че не подкрепя промените в конституцията и включването на българи в нея, ако не бъдат получени твърди гаранции от Европейският съюз за македонската идентичност, в който се съдържа езикът и че двустранните въпроси вече няма да бъдат възможност за ново вето, докато Северна Македония не стане член на ЕС.

При настоящите обстоятелства и условия ВМРО-ДПМНЕ няма подкрепи подобно предложение. На въпрос знае ли за друга страна, която е получила такива писмени гаранции, Мицкоски подчерта, че не знае за друга европейска държава освен Северна Македония, в чиято преговорната рамка да са включени двустранни въпроси.

Мицкоски призова политиците в Северна Македония да поведат битка за победа над България в Европейската комисия:

„България може да блокира когато поиска и както поиска. Ако ние в Брюксел победим България, това ще е исторически момент“.

Според него е възможно „да има промяна в преговорната рамка“ на Северна Македония за членство в ЕС.

Мицкоски подчерта, че клубът в Благоевград, който ще бъде открит в неделя, носи името на историческа личност, която обединява всичко, за разлика от имената на български културни центрове, които са кръстени на доказани сътрудници на българския фашизъм.

България не може да приеме това като провокация, защото ние не откриваме македонски културен център, който носи името на доказан фашистки колаборационист. Македонският народ е антифашистки и по този начин е създал своята държава на основата на борбата срещу фашизма. Тези две неща не могат да се комбинират едно с друго„, каза Мицкоски.

Според него не македонците отричат идентичността на българите, но България отрича македонската и тук има съществена разлика.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Кирил Петков: ДПС и ГЕРБ искат вот с хартия, за да си върнат чувалите

„Продължаваме промяната“ е против връщането на хартиената бюлетина. Тази категорична позицията изрази пред News.bg бившият премиер Кирил Петков. Това ще е крачка назад, а по мнението му и стъпка назад към злоупотребите, които всички помним с чувалите с бюлетини, с подправени протоколи. „С всичко това, което загърбихме в миналото„, подчерта […]