Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Хотелиерите възмутени, че пак не се виждат в Плана за възстановяване

За пореден път туризмът е изключен от Националния план за възстановяване и развитие. Това подчертават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Въпреки, че допринася за между 11 и 14 на сто от БВП или пряко за една десета от българската икономика и е структуроопределящ сектор за нея, туризмът отново е пренебрегнат за сметка на увеличаване на средствата за иновации.

Ясно е, че новите технологии носят висока добавена стойност, но пък туризмът осигурява работа на 11.8%от заетите у нас, а само пряко постоянно заетите в сектора са над 100 000 души. Именно тяхното препитание се неглижира от пореден кабинет, този път служебния, след като други дейности като овладяване на Космоса и закупуване на хибридни автомобили за полицията и разработване на редица софтуерни приложения са счетени за по-важни от правителството, подчертават от БХРА.

Сред приоритетите, които бяха предложени от БХРА за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост бяха програми за енергийна ефективност за намаляване на въглеродния отпечатък на хотелите, развитие на алтернативен и атрактивен туристически транспорт, осигуряване на нови автобуси на ток и електрически влакчета в курортите, изграждане на мрежа от зарядни станции за електромобили и малки туристически лифтове.

Други предложени от бизнеса дейности бяха ремонт на основни публични туристически активи, обособяване на пешеходни зони, подобряване не парковата среда и определяне на площи за нови паркинги в курортите, обновяване на атракциони, възстановяване, консервиране и достъпност на археологични обекти в и около курортите.

В плана, според БХРА, трябваше да бъдат предвидени и мерки за ефективно укрепване на потенциала на туризма чрез дигитализация на процесите, повишаване на устойчивостта на здравната система чрез въвеждане на ваучери за балнео, спа и медикъл туризъм, насърчаване на социалното включване на хора в отдалечени и труднодостъпни региони и защитени територии, в които няма развити други бизнеси освен туризма. От организацията предложиха и цялостна схема за подкрепа на предприятията от туристическия сектор.

Нито една от тези идеи, въпреки че бяха представени сериозни проекти и предложения, не намери място в поредния вариант на Националния план за възстановявавне и устойчивост. Действията на служебния кабинет и извън редакцията на документа ясно показаха, че туризмът не е приоритет и на това управление, подчертават от БХРА.

Всички правителства на думи заявяваха голяма подкрепа за туристическия бранш, но действията им не показваха такава. Не се предприеха никакви мерки за защита на сезонните работници и голяма част от служителите в туризма напуснаха сектора, което сега води до невъзможността на част от хотелите да отворят целите си обекти и да обслужат желаещите да почиват заради липсата на персонал. Не се подпомогна бизнеса с евтини кредити за оборотни средства, с предоговаряне на старите задължения, с потребителски заеми за служителите, което доведе до задълбочаване на и без това сложната икономическа ситуация, категорични са от БХРА.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България

Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса. Евродепутатите...

Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания

Арестувани са 15 български граждани за участие в организирана престъпна...

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Проф. Румяна Коларова: Би трябвало да помагат на служебния кабинет, отколкото да му пречат

Бойко Борисов настоя Димитър Главчев да смени Стефан Димитров. Димитър Главчев поиска оставките на...

Пет ракети изстреляни от Ирак към американската военна база в Сирия

Най-малко пет ракети са били изстреляни в неделя от...

Разследват украинския земеделски министър за далавери с държавна земя

Украинската агенция за борба с корупцията разследва министъра на...

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img