Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Хотелиери и ресторантьори не искат да има равно заплащане в малките фирми

Обсъжданата в Еврокомисията нова евродиректива за прозрачността на заплащането може да има непоносима за бизнеса финансова и административна тежест. Това твърдят от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) e единствен пълноправен член за България, съобщиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Преди заседанието на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси на 6-ти декември от браншовата асоциация искат да бъдат прецизирани изискванията за еднакви възнаграждения при еднаква работа. Изискванията са в проекта на европейската директива относно „Засилване на прилагането на принципа на равно заплащане за равен труд или труд с равна стойност между мъжете и жените, чрез прозрачност на заплащането и механизми за правоприлагане“ трябва.

В малките и средни предприятия и особено в микрокопаниите е изключително трудно да се сравни „равен труд„, когато служителите изпълняват различни задачи. Според ХОТРЕК когато сравнението не може да бъде направено обективно, не трябва да се прилага задължително.

Еднаква стойност“ не е възможно да се измери, между хората, които изпълняват различни задачи в различни сектори. Необходимо е изключение, обясняват от ХОТРЕК. Според асоциацията е задължително държавите-членки да предвидят обучения, подробни насоки, инструменти и методологии в подкрепа на работодателите и социалните партньори, за имплементиране на директивата. Те искат да се запази сегашното законодателство.

В малките дружества зачитането на правото на информация, както е предложено от Европейската Комисия, и задължението за спазване на Общия регламент относно защитата на данните би могло да бъде в противоречие. В малките компании поверителността може да бъде застрашена, обясняват още от асоциацията.

Според представителите на бизнеса малките фирми с до 250 служители трябва да бъдат освободени от задължението за съвместна оценка на заплащането.

ХОТРЕК представлява 2 милиона компании в Европа, от които 90% са микропредприятия. А членуващите в организацията компании на Стария континент осигуряват работа на 12 милиона служители, уверяват от БХРА.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Кулеба: Берлин реагира на всяко мое изказване за ракетите Taurus

Украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Politico...

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

Турция залови 147 заподозрени за връзки с „Ислямска държава“

Турция задържа 147 лица, заподозрени за връзки с "Ислямска...

Русия плаши ЕС с реакция при изземване на активи за Украйна

Русия няма да остави без реакция планираното от европейците...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img