Хлябът в София – най-евтин

Не произвеждаме хляб от украинска пшеница

Views 2920
0 0

Най-евтиният хляб е в София. Тoва заяви председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред БНТ.

Към момента мярката от 0% ДДС за по-ниска цена на хляба продължава да съществува и ще работи до 1 юли 2023 г. Тя не вярва да има правителство, което да покачи цената на хляба и Кукушева очаква мярката да продължи да съществува и занапред.

Хлябът и неговата себестойност следват тенденциите за покачване на цената на енергията, транспорта и труда. Цената на газа също влияе на цената на хляба заради цените на опаковките, които продължават да се покачват. В последните два месеца няма промяна в цената на пшеницата. Себестойността на хляба плавно ще следва тренда за покачване, но никога няма да достигне тези стойности на хляба, които били с 20% ДДС и няма да бъдат калкулирани 20% ДДС върху себестойността на хляба при доставките, обясни Кукушева.

Тя посочи още, че съпътстващите материали за хлебопроизводителите започнали плавно да поскъпват и те се опитват да актуализират цените си. Минималната работна заплата на един специалист в бранша на хлебопроизводителите е 2 000 лв. Всеки производител има собствена себестойност затова на каква цена взима суровината, с каква технологична база разполага той и колкото са по-енергоспесителни неговите машини, толкова е по-ниска стойността на произведените продукти. Себестойността на хляба е различна. Хлябът има различна цена при всеки производител, подчерта Кукушева.

За протеста на зърнопроизводителите заради вноса зърно от Украйна, Кукушева бе категорична, че родните производители не работят с украинско жито. В България не се произвежда хляб от украинска пшеница, стана ясно от думите и. Украинското зърно няма тези сертификати, които са ни необходими, за да влезе в мелниците ни. Ако то бъде допуснато без въпросният сертификат, то мелниците, които са го използвали, ще бъдат затворени. Украинското зърно не представлява продукт, с който да се поеме рискът да се транспортира от Украйна в България, каза Кукушева.

Тя призова бъдещото правителство, че ако субсидирането на бизнеса за високите цени на електроенергията на продължи, то тогава няма да се говори за плавно, а за шоково поскъпване на цената на живота. Нито един бизнес не може да си представи да я няма тази субсидия за електроенергията, която подтиска, доколкото е възможно инфлацията, каза още Кукушева.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Зърнопроизводителите излизат на протест, изкарват земеделската техника

Зърнопроизводители от цялата страна излизат на протест срещу безконтролния внос на зърно от Украйна. Шествията със земеделска техника ще се проведат на 14 септември. Протестът ще е насочен и срещу високите цени на торовете, с които се обработва почвата. „Многократно предложихме и от май месец водим разговори с правителствата, че […]