Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Хиновски очаква ЕС да ни размаха пръст заради мораториума

Снимка: архив БГНЕС

Аз съм шокиран от загубата на колективен разум в нашето Народно събрание. Това заяви пред БНТ Иван Хиновски, енергиен експерт и председател на енергийната комисия в 46-ия парламент.

Думите му са по повод вчерашното решение на НС за налагане на мораториум на цените на тока, водата и парното от януари 2021 г.

Той подчерта, че това е нарушение на Конституцията, тъй като не може законодателният орган да се намесва в дейността на един независим регулатор.

Според експерта мораториумът заплашва аванса по Плана за устойчивост и развитие, защото нарушава принципа за върховенството на закона.

Хиновски бе категоричен, че този мораториум е вреден за имиджа на България в ЕС. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай – дори наказателна процедура, прогнозира той.

Решението заплашвало и енергийната сигурност на страната. Няма страна, в която мрежовите оператори да бъдат поставени в условия на фалит, посочи Хиновски.

Той прогнозира и фалит на „Топлофикация София“ до месец март, ако решението за мораториум бъде гласувано и прието. Дружеството щяло да повлече след себе и „Булгаргаз“.

По негови думи в системата има резерви, които могат да се използват. За целта били необходими няколко промени в закона за енергетиката.

Фонд „Сигурност“ в енергийната система може да натрупа огромни средства от свръхпечалбите на дружествата, които произвеждат електроенергия и които изнасят – АЕЦ „Козлудуй“, НЕК, това са всички ВЕИ, ТЕЦ „Марица-Изток“, американските централи, всички те трупат огромни печалби от износ“, поясни Хиновски.

Той изрази мнение, че след като тези дружества получават свръхпечалби от износа на електроенергия, тези свръхпечалби могат да се върнат законодателно обратно във фонда и оттам да се подпомага индустрията. Това можело да стане за три месеца. Експертната енергийна комисия на „Има такъв народ“ щяла да отправи тези и други предложения.

С този популизъм в основата на всичко е битовият потребител. А ние забравяме индустрията, която сме оставили на произвола на съдбата„, изтъкна Хиновски.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ислямисти нападнаха военна база в Сомалия

Най-малко 17 души бяха убити при нападение на военна...

ГЕРБ: Всичко свърши – отиваме на избори (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Няма да участваме в преговори за втори мандат", поясни тя

МФ публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на еврото

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон...

Двама от нападателите в „Крокус сити хол“ остават зад решетките (СНИМКА)

Двама от заподозрените за нападението срещу концертната зала "Крокус...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img