Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Хиляди бягат от пожарите в Гърция, горски пожари опустошават Средиземноморието

Хиляди хора избягаха от домовете си в покрайнините на Атина днес, а стотици бяха евакуирани с плавателни съдове от близкия остров Евия, след като Гърция се сблъска с четвърти ден на горски пожари, разпалвани от силни ветрове и изключително високи температури, информира „Ройтерс“.

Подобно на други места в Европа, Гърция се мъчи да се справи с екстремните метеорологични условия това лято, а продължителната гореща вълна – най-тежката от над 30 години – предизвика едновременни горски пожари в няколко части на страната.

В съседна Турция властите се борят с най-големите горски пожари в историята на страната, които принудиха евакуацията на десетки хиляди хора, включително туристи, и за кратко застрашиха да погълнат електроцентрала.

В Италия горещи ветрове разпалиха пожари на остров Сицилия тази седмица.

Днес небето на Атина отново беше замъглено от плътен дим от горски пожари в северните покрайнини, които се възпламениха вчера, след като поутихнаха по-рано през седмицата.

Температурите бяха над 40 градуса по Целзий през цялата седмица и днес не се очаква спад, като се очаква силен вятър да разнесе пламъците допълнително.

Имало е прекъсвания на тока в поне две предградия и на остров Евия, където ветровете се усилиха.

Кораби на бреговата охрана, подпомагани от туристически лодки, са натоварили 631 души от късно вчера досега от три плажа на острова, където пламъците се разпростират на огромна площ от борова гора от вторник и достигнаха морето.

Морските патрули продължават в случай на извънредна ситуация.

Опитваме се със средствата, с които разполагаме, да се справим с най-голямата катастрофа в Евия за последните 50 години„, отбеляза заместник-губернаторът на острова Георге Келайдитис.

Говорим за стотици повредени къщи, стотици хиляди акра изгоряла горска земя и посеви, което ще се отрази на поминъка на мнозина„, допълни Келайдитис.

Присъединявайки се към пожарникарите от няколко страни, включително Франция, Кипър и Швеция, Израел заяви, че изпраща екип от 15 пожарникари в Гърция.

Редица предградия на Атина бяха евакуирани, след като пожар горя около главната магистрала, свързваща гръцката столица със северната част на страната, а стотици пожарникари със самолети за хвърляне на вода се опитваха да предотвратят пламъците да достигнат близкия град Маратон.

Досега най-малко деветима души са били откарани в болница с различна степен на наранявания, включително двама доброволци пожарникари, лекувани за изгаряния в интензивни отделения в Атина.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Моторист е в кома след тежка катастрофа в София

Моторист е в кома след тежка катастрофа в София....

АКФ подозира, че институции подпират проекта на Вълка за инсинератор до Павликени

Антикорупционният фонд (АКФ) е провел собствено разследване във връзка...

Ало измамници завлякоха с над 40 000 лв. възрастна жена в София

Софийската районна прокуратура (СРП) е привлякла към наказателна отговорност...

И Austrian Airlines преустанови полетите си до Техеран

Причината е напрежението в Близкия изток

НЗОК заплаща лекарствата за редки болести и след пълнолетие

Депутатите приеха окончателно изключително важни поправки в Закона за...

Общественият съвет към ЦИК предлага да има нови образци на протоколите за вота

Редица предложения за организацията на изборите за национален и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img