Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Хеш код от 64 знака пази машините от хакери

Снимка: БГНЕС

Машинното гласуване в страната и в чужбина ще протича по точно определен начин. ЦИК е изпратила към всички РИК в страната писмо с допълнителни указания, които са свързани с обученията на членовете. Ден преди гласуването СИК трябва да разпечата от машината критографски идентификатор, съдържащ хеш кода, който е унифициран от ЦИК и е един-единствен за всички машини. Специалният код се състои от 64 знака. Взето е решение да не се променя софтуерът на машините, в тази връзка екземпляр ще бъде предоставен на всяка СИК и нейно задължение е след като разпечата хеш кодът, да го сравни в предоставен запечатан плик – двата кода трябва да съвпадат, което ще бъде доказателство, че в машината е инсталиран софтуерът за тези избори. Това обясни по време на редовния брифинг на ЦИК, членът Росица Матева.

Тя уточни, че на всеки документ ще се съдържа този хеш код, както и във флаш паметите на машините, които ще се разчитат в РИК.

На въпрос дали хеш кодът може да бъде разбит от хакери по време на изборния ден, членът на ЦИК Цветозар Томов уточни, че съществува теоретична вероятност да бъде разкрит алгоритъмът на хеш кода, но това е по-малко вероятно, отколкото да падне астероид.

Огромна изчислителна техника и гениални програмисти. Досега не е засечен нито един случай на измама, за разлика от случаите с хартиени бюлетини„, категоричен е той.

ЦИК разясни още, че след гласуването на частичните избори в Благоевград и село Ясен на 4 юли е направен експеримент. От 32 секции – 123 с машинно гласуване, 100% резултат, няма никакви нарушения, открити в машинните протоколи.

Днес направихме проверка на протоколите за преброяване на контролните разписки и се установи, че всички резултати от машинното гласуване се покриват с преброяването на разписките. Информацията ще бъде публикувана на страницата на ЦИК„, обяви Матева.

В Ясен имало две машини, съставен един протокол за преброяване на контролните разписки, в 3-4 комисии има грешки в попълване на данните, но това не променя резултатът от гласуването. Резултатите, установени от машините, се повтарят на сто процента от преброените контролни разписки. Много добър тест, отбеляза още Росица Матева.

Цветозар Томов дообясни, че не се налага броенето на всички секции с гласуване с машини, освен ако не сме аборигени. Такова ще бъде направено контролно в някои секции, добави Росица Матева.

Само ЦИК ще има право да преустановява машинното гласуване, обяви Матева.

При доказателства за преустановяване СИК уведомява РИК, а тя ЦИК. Само ЦИК ще взема решения дали са настъпили нужните обстоятелства. Нито СИК, нито РИК могат сами да го направят. И по телефон може да се опишат обстоятелствата, ако не могат чрез мейл или телефон. А РИК уведомяват ЦИК по електронната поща„, обясни още тя.

Изображение 538171
Снимка: БГНЕС

Относно дезинфекцията на изборните помещения – кметовете дават разпореждания на СИК по време на изборния ден да се прекъсва гласуването. ЦИК обаче не допуска прекъсване на изборния процес. Има издадени указания от МЗ и здравният инспектор как се прилагат тези указания. Дезинфекции ще се извършват в процеса на гласуване, категорични са от ЦИК.

Картите на машините могат да бъдат дезинфекцирани с до 75% етилов спирт и е указано администрациите да осигурят ръкавици и за избирателите, за да не се ползват гелообразни препарати, които могат да повредят сензорния екран.

ЦИК призова всички избиратели да натиска леко картата в машината, докато се чуе леко щракване, да бъдат търпеливи да изчакват разписката след гласуването да се разпечата, а да не я дърпат предварително, тъй като могат да се получат проблеми с отпечатване на контролната разписка. Едва след това се изважда картата, връща се на представител на СИК.

Машинният протокол след приключване на деня ще се разпечатва в три екземпляра – един за СИК, РИК, ЦИК. Нулевият протокол се подписва от всички членове на СИК, а след това в екземпляра колкото представители на партии, наблюдатели и застъпници има в изборното помещение и искат копие.

На 5 юли в ЦИК е била организирана среща между Държавна агенция Електронно управление, Български институт по стандартизация, Институт по метрология заради промените в ИК, за да присъстват наблюдатели и представители на партии – позволено е на трима представители на партии и коалиция, и един от организация. Днес в Агенция електронно управление е удостоверен софтуерът на новите машини в присъствието на международни наблюдатели от ОССЕ.

Росица Матева добави в заключение, че на всяка партия е предоставена по една машина, за да могат да показват как се гласува на срещите, които организират с избиратели. На въпрос за видео в социалната мрежа, че партиен лидер е дал на детето си да показва гласуването – Матева определи това като „лична отговорност“. Ще бъде информирана ЦИК, но не е нужно по случая да се извършват проверки, категорични са от ЦИК.

В заключение утре пред Партийния дом между 10 ч. и 12 ч. ще бъде организирана демонстрационно пробно гласуване с машина – за всеки, който желае да изпробва.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Мобилно приложение ни сочи откъде да си вземем нужното лекарство

В рамките на два дни може да се получи информация

Русия се похвали с още един унищожен американски танк край Авдеевка

Руските сили са унищожили пореден американски танк Abrams на...

Старши комисар Красимир Христов оглави полицията в Стара Загора

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара...

Обиски в български курорт заради разследване за измами с евросредства

Представители на Европейската прокуратура в София извършват обиски в...

Испанската брегова охрана спаси 124 мигранти край Канарските острови

Испанската брегова охрана спаси 124 мигранти, включително малки деца...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хусите съобщиха за удари на САЩ и Великобритания в Йемен

Йеменските бунтовници хуси съобщиха в петък за поредица от...

Испанският съд анулира решението си да блокира Telegram

Националният съд на Испания отмени решението си за временно...

Повторното явяване на матура да бъде платено, предлагат от МОН

Министерството на образованието предлага повторното явяване на матурата да...

САЩ настояват Израел да се въздържа от военна операция в Рафах

Държавният секретар Антъни Блинкън в понеделник повтори позицията на...

Израел е близо до сделка с Хамас

Предстои размяна на затворници срещу заложници

Изненадващи атаки – за руската армия в Украйна няма Ден на траур (ОБНОВЕНА)

Генералният щаб на Украйна отчита за изминалото денонощие 75...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img