Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Херо Мустафа си тръгва оптимист за борбата с корупцията в България

Приближавайки края на 3-годишния си мандат в България съм изключителен оптимист (за успехите на борбата с корупция). В последните години българите излязоха на улицата, поискаха върховенство на закона, показаха, че искат нов подход и че ще търсят отговорност от политическите си лидери, независимо кои са те и от кой политически спектър са. Вярвам във всеобщото желание за едно честно и отговорно управление, което да води България в правилната посока.

Това каза посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, която взе участие в конференция за борба с уязвимостта към корупцията на общинско ниво, организирана от Международния републикански институт (IRI), събрал експерти от България и чужбина, както и представители на местната власт.

Три основни приоритета е устоявала американската дипломатическа мисия в последните години – свързаност, комуникация и борба с корупцията, очерта Мустафа. И сподели, че в началото на мандата си била посъветвана от Вашингтон да не повдига темата с корупцията, защото това щяло да я направи непопулярна.

Реших обаче, че това е една сфера, в която е много важно да се концентрираме. Още повече защото България има какво да направи в тази сфера. Корупцията забавя потенциала на България, казвам го като партньор и приятел. Не е приятно по този показател България да се класира на последно място в Европейския съюз. През мандата си съм имала множество оплаквания за корупция, както и от огромни американски концерни, така и от малки български фирми„, сподели посланикът.

Като ключов пример от страна на САЩ за борба с корупцията на местно ниво Херо Мустафа даде поставянето на българи в санкционния списък „Мангнитски“.

Това бе, за да изпратим сигнал, че злоупотребата на тези лица с обществен ресурс няма да бъде толерирана„, каза тя. Но подчерта – решението на проблема с корупцията може да дойде единствено от вътре, от българските политици, като САЩ единствено могат да бъдат партньори в тази борба.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

В Скопие ще избират президент на втори тур (ОБНОВЕНА)

Лидерът на опозиция води пред сегашния държавен глава

Трима са убити при израелски удар в Рафах

Това твърдят палестински източници

Испанският премиер намекна за оставка

Скандал за корупция със съпругата на Педро Санчес

Реклама

spot_img

Продължете да четете

КЕВР глоби АЕЦ „Козлодуй“ с 604 хил. лева

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наложи имуществена...

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Съюзник на президента Владимир Путин предупреди Европа, че Русия...

САЩ санкционират организации, набирали средства за заселници от Западния бряг

САЩ наложиха санкции на две организации, които според тях...

Руски бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край

Руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край, съобщи...

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

Априлски сняг падна на Пампорово

Априлски сняг падна на Пампорово и високите части на...

Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че е консолидирал подкрепата за...

Даниел Митов се отказва от Външно министерство (ОБНОВЕНА)

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img