Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Херо Мустафа: България с голямо желание участва в операции на НАТО

Снимка: БГНЕС

Доброто лидерство е това, което прави организациите, страните, партньорствата по-силни. Това каза посланикът на САЩ в България Херо Мустафа в лекция за лидерството пред обучаеми и преподаватели във Военната академия „Г.С. Раковски“, цитирана от „24 часа“.

Дипломатът даде примери от сътрудничеството между България и САЩ в областта на отбраната. В началото на публичната си изява тя запита присъстващите как смятат – дали лидерите се раждат такива. Тя поиска хората от аудиторията, които споделят това мнение да вдигнат ръце, както и колко от присъстващите смятат, че в лидерство човек може да бъде обучен.

Според нея лидерството може и трябва да се преподава, и е нещо, което всеки може да научи – не само в клас, но и чрез личен пример.

Лидерите вдъхновяват, те затова се открояват, великите лидери могат да обединяват хората, да обединяват идеи, и са в състоянието да направят цялото по-значимо от сбора на неговите части, заяви посланикът на САЩ.

Тя бе категорична, че хората трябва да имат визия, да знаят какво искат като основа за доброто лидерство, каза посланик Мустафа.

Тя изтъкна, че понякога се налага да се излиза извън зоната на комфорт, защото там се научава най-много.

Трябва да продължите да инвестирате в себе си, да бъдете най-доброто, на което сте способни, през цялата си кариера. Само защото сте стигнали до „генерал“, не означава, че сте приключили с ученето как да бъдете лидер. Провалите също са част от процеса„, посочи пред аудиторията посланик Мустафа.

Американският дипломат изтъкна, че България е показала и осъществила лидерство в региона и по света като отдавнашен член на НАТО и на ЕС. Работихме и ще продължим да работим рамо до рамо, за да повишаваме общата ни сигурност, посочи Херо Мустафа.

Тя каза, че лидерите „вдигат ръка“. „Чували сте ме да казвам, че САЩ и България сме по-силни заедно. Никъде това не е по-важно, отколкото в НАТО. България е една от страните, които имат най-голямо желание да участват в операции на НАТО. Повече от 21 000 български воини са участвали в различни мисии на НАТО„, каза Мустафа.

Тя даде пример, че България е „вдигнала ръка“ и е била домакин на инициативата „Три морета“, а миналия месец – и на Годишната конференция на началниците на отбраната на държавите от Централна Европа, която е съорганизирана от Европейското командване на САЩ.

Лидерството означава да инвестираме един в друг, във вашия екип, във вашите партньори, не само в себе си, каза Херо Мустафа.

Тя посочи, че САЩ е отделила над 350 милиона долара по различните програми за подпомагане на сигурността, за обучение и оборудване на българските въоръжени сили през последните 30 години. Над 5000 български военнослужещи и цивилни служители от министерствата на отбраната, вътрешните работи и външните работи са участвали в американски обучителни програми.

Посланик Мустафа определи като инвестиция в бъдещето подписването на десетгодишна пътна карта за отбранително сътрудничество. Поставихме си десетгодишен план за модернизация и сме заедно в това усилие, посочи посланик Мустафа.

Това не само ще подобри оперативната готовност, но ще ни направи по-силни заедно, отбеляза тя.

Заедно САЩ и България продължават да модернизират българските въоръжени сили, да защитават българския национален интерес и да засилват интеграцията в НАТО, и вие поехте по този път и правите големи крачки към тази цел, каза Мустафа.

Тя каза, че е била особено впечатлена от Военноморския координационен елемент във Варна и спомена построяването на патрулните кораби. По думите й съвместните учения стават все по-сложни.

Като пример за лидерство Херо Мустафа каза, че лидерите знаят също как да се учат от другите и да се изслушват взаимно.

Мустафа акцентира и върху киберсигурността. Тя коментира, че тя вече не е бойното поле на утрешния ден, а е фронтът на днешния ден. Посланикът даде примери с кибератаки и у нас.

Всички съюзници трябва да включат киберсигурността в стратегическото ни планиране. България показва лидерство и инициатива, посочи Мустафа, като открои новосъздаденото Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, което определи като жизненоважно за бъдещето и сигурността на страната.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

59-годишен донор спаси три живота

Трансплантирани са черен дроб и два бъбрека

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Урсула фон дер Лайен призова Израел и Иран да се „въздържат от по-нататъшни действия“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в...

Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна

Граждани на Словакия, недоволни от отношението на правителството на...

АЕЦ „Козлодуй“ получи свежото ядрено гориво от „Уестингхаус

Зареждането на първите касети започва през май

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

Русия вижда и с просто око неблагоприятната позиция на Украйна на фронта

Никоя нова американска военна помощ за Украйна няма да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img