Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Хемус“ може да е готова най-рано през 2027 г.

Магистрала „Хемус“ ще е напълно готова през 2027 г. и то ако няма нито едно обжалване. Това стана ясно от представянето на готовността на проекта от страна на инж. Бисер Йорданов, директор на дирекция в АПИ по време на обсъждане на стратегическите инфаструктурни проекти, организирано от МРРБ.

В работната среща се включиха Агенция „Пътна инфраструктура“, включително директорите на дирекции, на Института по пътища и мостове и на „Автомагистрали“ ЕАД.

Участъците 1, 2 и 3 на „Хемус“ са с готова техническа документация и влязло разрешение за строеж. 4-и, 5-и и 6-и участък на АМ „Хемус“ са по-напреднали, но и там строителните дейности засега не могат да започнат, стана ясно от обясненията на Йорданов.

През 2024 г. на практика ще може да започнат да се изпълняват строителните дейности по седми и осми участък на АМ „Хемус“, което ще продължи 36 месеца. На седми участък на практика трябва да се преместят 3 километра от трасето, защото попадат в свлачищна зона. На осми участък се оказва, че част от трасето по идейния проект попада на територията на ловно стопанство „Черни Лом“, където има популация от благородни елени и ловното стопанство не е съгласно оттам да минава магистрала. Освен това отчужденията, поне докато няма технически проект, няма как да започнат.

Регионалният министър Гроздан Караджов заяви, че когато намерил казуса „Хемус“ на бюрото си, разбрал че няма шанс магистралата да е готова до 2024 г.

Той обясни, че целта е да стане ясно, че без специален закон и специално нормативно решение на Народното събрание няма как да се извърши трансформацията, за да продължи „Хемус“ да се строи. Моята задача е да съдействам на разследващите органи, но това е една периферна задача. Първостепенната ми задача е да продължим строителството на АМ „Хемус“ и да се забързат процедурите, категоричен бе регионалният министър.

Припомняме, че именно строежа на АМ „Хемус“ предизвика най-големите скандали между служебните правителства и ексуправляващите от ГЕРБ. Според извадените документи от служебния регионален министър Виолета Комитова магистралата реално не се е строила, с изключение на 4-ти и 5-ти лот, тъй като за останалите лотове няма нужната строителна документация, а за отделни участъци не са стартирали дори и отчуждителните процедури. Едновременно с това за редица дейности са изплащани милиони авансово, а като драстичен пример за това се дава договор с изплатени средства за озеленяване на участък, чието строителство не е започнало.

Част от документите бяха предадени от МРРБ и Министерство на финансите и на прокуратурата, но засега не се знае да има движение по тях.

Едновременно с това ГДНП разкри една от схемите и дори и задържа човек за източване на средства, които по думите на вътрешния министър Бойко Рашков са изнасяни в сакове и чували от банки. Задържането му и по-точно неговите свидетелски показания обаче доведоха до скандал между прокуратурата и МВР за това има ли или няма натиск и желание за разкриване на цялата престъпна схема.

Строителството на АМ „Хемус“ бе, по думите на експремиера Борисов, една от основните цели на ГЕРБ, а лично премиерът е заявявал, че ще се пенсионира, когато построи магистралата, започната по времето на Тодор Живков – 1984 г.

Гроздан Караджов днес увери, че МРРБ ще съдейства за АМ „Хемус“ с всички възможности и връзки и лостове, които може да дръпне, но някои неща ще трябва да влязат и в Народното събрание.

АПИ могат да влизат в МРРБ без да чакат. За това следващият път, когато има забавяне в нещо, господин Василев, в чийто ръце е топката, влиза във вратата на Автомагистрали без да чука и да чака. Същото важи и за МРРБ, заяви Караджов. Същото се отнася и за пътя Видин – Ботевград.

Той посочи, че регионално развитие не означава асфалт и бетон, а съхраняването на природата също е много важно. Трябва да стъпваме много внимателно, по терлици, призова министърът и настоя да бъде създадена организация, с която АПИ да бъде първият страж на културните паметници.

За АМ „Европа“, Караджов заяви, че за нея има най-много оплаквания как се строи. За хората държавата е държавата и когато сключвате договори, всичко трябва да е описано. Ние плащаме сметката и няма как да бъдем оставени обезоръжени от страна на администрацията пред изпълнителя. Той строи там като башибозук, а ние нямаме инструменти.

Шефът на АПИ Тодор Христов призова в рамките на утрешния ден да се изготви доклад от дирекция правна, в който да е казано какви са всичките механизми за налагане на санкции, но и да се следи изпълнението на обекта.

По отношение на АМ „Струма“, Караджов иска довършване на участъците преди Кресна. „До средата на годината тунел „Железница“ трябва да бъде завършен. В района на Кресненското дефиле има много свлачища и трудно всички части могат да се обхванат. Укрепването няма да отнеме много време – около 6 месеца и до края на годината трябва да се приключи с целия подучастък. Ние сме спрели пред вратата на процедурата по ОВОС и тепърва предстоят разговори с МОСВ по уточняване на варианта, по който те биха съгласували ОВОС за строежа на АМ „Струма„, обясни Гроздан Караджов

Той отбеляза, че Кресненското дефиле тепърва ще се развърже като вариант, ще се търси техническо проектиране и варианти за инвестиране. Не може да се даде прогноза за завършването на АМ „Струма“ все още.

Цялата магистрала в участъка Русе – Бяла – Велико Търново да се пусне до 2030 г., иска Гроздан Караджов.

За АМ „Черно море“ в края на 2027 г. би могло да се сключи договор за строителство. Движейки се, магистралата трябва да има хоризонтални отсечки, които да водят до курортните места.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България

Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса. Евродепутатите...

Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания

Арестувани са 15 български граждани за участие в организирана престъпна...

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Главчев назначи нов зам.-министър на иновациите и растежа

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от сряда...

Младеж инсценира обир в дома на дядо си в Хасково

24-годишният задигнал 25 000 британски лири

Мангъров препоръча на бременните да се ваксинират за коклюш

Бременните могат да се ваксинират срещу коклюш, ако искат....

Априлски сняг падна на Пампорово

Априлски сняг падна на Пампорово и високите части на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img