Хеликоптери за Спешна помощ в осем града

Views 863
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения в различни градове, където да могат да кацат т.нар. медицински хеликоптери. Планира се да има такива площадки в Русе, във Велико Търново, в Добрич, във Варна, в Бургас, в Сливен, в Ямбол, в Плевен. Това заяви на пресконференция в Добрич служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Става дума за хеликоптерни площадки, които да са близо до съответните лечебни заведения, не където ще престояват хеликоптерите. В момента изготвяме заданието за обществената поръчка, те ще се изграждат от Министерство на здравеопазването, поясни министърът.

Предвижда се първоначално два хеликоптера за медицински нужди да бъдат взети на лизинг, докато пристигне през декември първият закупен, припомни Меджидиев.

За тези два хеликоптера ще има две оперативни бази – едната ще бъде в Долна Митрополия, другата – в София, напомни здравният министър.

Министър Меджидиев обясни още, че екипи на МБАЛ – Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени населени места в областта, в които гражданите нямат бърз достъп до медицинска помощ. Ще се мисли и за изграждане на телемедицина.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Александра Йорданова

Александра Йорданова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

ПЪРВО В NEWS24sofia.eu! Мистерията със смъртта на фолк певицата Мария Георгиева се заплете (ВИДЕО)

По данни на полицията 34-годишната Мария, която преди години беше част от фолк триото „Спасителките“, е скочила от шестия етаж на блок в пловдивския квартал „Кючук Париж“