Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Хаос и напрежение в ДКК между нови и стари шефове

Снимка: архив БГНЕС

Патова ситуация се оформя в Държавната консолидационна компания (ДКК). Изпълнителният директор на ДКК и член на борда на директорите Смиляна Нитова отказа да впише назначените от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, който е принципал на дружеството и по закон по свое усмотрение може да прави всякакви промени в състава на съвета на директорите.

Какви са причините за този отказ – според Нитова не е проблем това, че министърът назначава хора, а начинът, по който го прави.

Министър Стоянов ме извика на разговор, който беше в посока положението във ВМЗ и в други дружества. Тръгвайки си накрая, той ми предостави едно пълномощно и декларация и ми каза, че това е във връзка с дейността на ДКК. Излизайки от кабинета, аз му позвъних да попитам за какво точно се отнася и тогава той ми отговори, че ще депозира документи за промяна и увеличение на състава на директорите на ДКК. Да, това е негово право, но не по този начин да бъда подведена с подписването на декларации, без да ми е разяснено за какво точно се отнася. И затова съм депозирала жалби във връзка с това искане„, представи мотивите си на пресконференция шефката на ДКК.

Тя съзря и политически натиск в действията на служебния министър – така например на 8 август в 17.30 часа, в края на работни ден, двама служители на министерството влезли в „КИНТЕКС“, за да се снабдят с фактури и документи, които в крайна сметка са им били предоставени. „Защо така спешно, бързо и по този начин? Това на какво ви прилича?“.

Ясно е, че със своето поведение (служебният министър Стоянов) спира процесите, оказва политически натиск, дестабилизира дружествата и компанията, което не е в интерес нито на ДКК, нито на държавата„, каза Нитова.

Тя неколкократно подчерта и успехите на ДКК по време на управлението на Корнелия Нинова на икономическото ведомство. Така например към края на декември 2021 година наличните средства в компанията били 34,79 милиона лева, като за 6 месеца под ръководството на Нинова се увеличили до 46,1 милиона.

Интересна ситуация се разигра по време на пресконференцията, когато в нея се намеси и един от назначените от министъра, но невписани все още членове на борда на директорите – адв. Венцислав Димитров, който заяви, че министърът е в правото си да назначава, а директорът на ДКК е длъжен да се подчини на нарежданията. В крайна сметка непредвиденият нов участник в брифинга доведе до това Нитова да прекрати събитието.

Няма как това да е така„, коментира в последствие Венцислав Димитров твърденията на шефката на ДКК, че назначаването на новите членове е станало не по правилата и с нужната документация.

На срещата при министъра й е обяснено – увеличавам съвета на директорите на седем души, гласувам доверие на нови три лица. Това обстоятелство трябва да бъде вписано, тъй като в настоящото управление има по-малко членове. И оттук нататък г-жа Нитова е разписала пълномощното, има декларация, която е бланкетна действително, но пак е подписана и приложена по партидата на дружеството. Оттук нататък тя трябва да бъде изпълнена. Това, което Нитова впоследствие е направила, е, че е декларирала, че оттегля пълномощното за представителна власт, като вътре в заявлението са цитирани точно решенията на министър Стоянов. Това говори, че естествено е била запозната и наясно с нейното съдържание„, каза Венцислав Димитров.

Към момента борда на директорите на ДКК е от 4 души, като по правилник те трябва да са минимум 5. Решение за увеличаване на броя на членовете е имало и от страна на Корнелия Нинова, но такова не е станало факт поради неясни причини.

Това е нарушение на устава, в действащия такъв е записано, че борда е от петима до деветима членове. Би било нарушение ако се избере борд от 11 или от 3-ма души„, каза още Димитров. И посочи – получилият се казус неминуемо щял да повлияе върху работата на ДКК.

В крайна сметка и хлябът, и ножът са в ръцете на министър Никола Стоянов, който би могъл просто да отстрани Смиляна Митова от шефския пост и от борда на директорите, като така казусът да бъде решен.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Георги Гвоздейков организира изборите

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще организира провеждането на...

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София. Тя е...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд....

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

Калин Стоянов още се надява на Шенген по суша до края на 2024 г.

Засилват външните граници със служители на Фронтекс

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img