Хампарцумян: Крипто не е банка, не е и валута

Views 14353
0 0
Снимка: архив БГНЕС

„Крипто“ нека да бъде, но банка не е, защото не е регулирана. Може да е борса, но не е банка. Също не е валута. Ако кажем „високорисков актив“, всичко си идва на мястото. Тази нова нерегулирана среда привлича хора с не толкова чисти намерения“. Това каза пред БиТиВи финансистът Левон Хампарцумян, във връзка със оповестената вчера акция в офисите на фирмата за международна търговия с криптовалута Nexo.

2022 година е най-лошата за хора с нормални пари. Банките не дават лихви, а борсите паднаха с 15% масово. Ако на този фон, ти даваш 15-20%. Това е чудо, което говори за страшен интелект, или има елемент на надценяване на възможностите„, добави той.

Един от основните проблеми в търговията с криптовалути е, че няма ясни регулации. За страната има един акт от 2018 година на БНБ, който забранява на банките да превеждат или оперират със сметки на крипто. Има и акт на НАП, че доходите трябва да бъдат обложени с данъци„, допълни Павел Георгиев, зам.-председател на Асоциацията на Етичните хакери.

Нещо, което изглежда много сладко, не е хубаво. Основните жертви на тези операции или ощетените, не са българи„, обясни той.

Криптопазарът е нерегулиран. Там, където става замяната на криптоактиви с реални пари, трябва да бъде регулиран. Замяната на криптоактиви трябва да остане нерегулиране„, коментира и Димитър Ганчев, зам.-председател на Интернет общество.

Спорът на „Нексо“ с американските регулатори е дали набирането на депозити в крипто, а не в пари, е банкова дейност и дали са депозити в класическия смисъл на думата. 8 щата решиха, че това е банкова дейност и им я забраниха“, уточни той.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Антония Иванова

Антония Иванова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

ПЪРВО В NEWS24sofia.eu! В крайно тежко състояние е момичето, блъснато снощи от кола в София

Това съобщиха от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" пред Информационна агенция News24sofia.eu