Гюров: Приех кандидатурата заради отговорните задачи, които стоят пред БНБ

Views 10875
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Приех кандидатурата заради отговорните задачим които стоят пред БНБ. Най-важно е да спечеля подкрепата на коалиционните партньори.“ Това заяви председателят на Продължаваме промяната Андрей Гюров в студиото на Нова телевизия. Той коментира изказването на лидера на ИТН Слави Трифонов относно политиката на премиера Кирил Петков спрямо Северна Македония и темата за ръководния пост в БНБ.

От началото показахме че не правим договорки на тъмно. По въпроса за Македония няма такива. Пътя за европейското развитие на Балканите преминава през приема на Северна Македония в ЕС, категоричен бе Гюров. По думите му вдигането на ветото минава само през спазването на поетите ангажименти. Гюров заяви, че няма обяснение за публикацията на Слави Трифонов във фейсбук. По всички теми ние търсим да намерим най-работещото решение, добави той.

Народният представител заяви, че има теми, които разтърсват управляващата коалиция. Това са Северна Македония, БНБ , Украйна, и руския посланик Елеонора Митрофанова. „Има Струпване на кризи, ежедневно се появяват въпроси. Изисква се да се чуят различни мнения и да се вземе държавническо решение. Въпреки разногласията успяхме да преминем през кризите.„, каза още Андрей Гюров.

Депутатът засегна и темата за БНБ.

Търсим най-подходящия човек за БНБ, заяви той.

Не бяхме подкрепени за единна кандидатура. Имаме двама кандидати с различни виждания и концепция за развитие. Любомир Каримански е амбициозен човек и се стреми към поста, не очаквам да се оттегли, каза Гюров.

Андрей Гюров отхвърли твърдението, че кандидатурата му е издигната в последния момент. Кандидатурата на Каримански е факт от дълго време. Това че той не събра достатъчна подкрепа беше знак, че трябва да потърсим алтернатива.„, добави той.

БНБ системно не успява да предотврати натрупването на рискове. Промяната в тази политика е заложена в моята концепция. Важно е да не се допуска друг случай като КТБ. Регулатора трябва да работи в интересите на обществото.“, каза още народния представител.

Избора на Любомир Каримански за шеф на БНБ ще бъде лош знак за идеите за развитието на финансовата система, но няма да развали коалицията, каза в заключение Андрей Гюров.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Брънзалов иска документи, а не приказки за реформата с личните лекари

Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Български лекарски съюз, коментира исканата от управляващите реформа в здравеопазването. Тя бе представена от председателя на Комисията по здравеопазване д-р Антон Тонев от „Продължаваме промяната“ преди няколко седмици и се отнася за извънболничната помощ и кадровата криза при лекари, главно при личните лекари. „Освен приказки,

Read More »