Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Гьоков предвижда извънредна инфлационна индексация на пенсиите

Снимка: архив БГНЕС

От 1 юли няма да бъде намалена пенсията за нито един пенсионер. Трябва да има осъвременяване на пенсиите с 6.1% по швейцарското правило, но то не покрива ковид добавките. Това заяви социалният министър Георги Гьоков пред БНТ.

Малко над 1 млн. пенсионери получават минималната пенсия, но всичко това е следствие от политически решения. От днес започва изплащането на пенсиите, уточни той.

Ковид добавката също продължават да я получават пенсионерите до месец юни. Близо милиард и половина са изхарчени за ковид добавката, а с тези пари можело да бъдат увеличени адекватно пенсиите. Всяка подкрепа към пенсионерите не е за пренебрегване и е добре дошла, подчерта Гьоков.

Той обясни, че работна група прави технически изчисления и ще продължи различни варианти – от ковид добавката да бъде добавена като възможност към пенсията като твърда сума, определена като антиинфлационна добавка. За Гьоков този вариантът не е удачен, но може да се направи такова преизчисляване на пенсиите със сбора от инфлацията и нарастване на средноосигурителния доход.

Гьоков посочи, че накрая ще се произнесе комисията кой вариант колко струва. Би могло да бъде предвидена извънредна инфлационна индексация, но всичко зависи от решенията на Народното събрание, подчерта социалният министър.

Гьоков отбеляза, че ако се промени към такъв вариант пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли и след това може би за последното тримесечие ще бъдат преизчислени пенсиите.

Гьоков подкрепя отпадането на тавана на пенсиите.

Той се притеснява, че каквото и да бъде направено до края на годината, все ще има недоволни пенсионери.

Той настоявал великденските бонуси да бъдат по-високи, но на всичките пенсионери могат да бъдат платени по 70 лева – толкова позволявал възможностите на бюджета. За абсолютно всички пенсионери ще бъдат великденските добавки, увери социалният министър.

Очакванията на пенсионерите са да бъдат подкрепени всички. Гьоков е на мнение, че решението на правителството е справедливо и решението е такова за всички пенсионери.

Относно нивото на безработица, Гьоков обясни, че около 5% се движи безработицата у нас. Безработицата е на рекордно ниски стойности. Тя се дължи на много други фактори и се взимат мерки за ниското ниво на безработицата, увери социалният министър.

Той отрече войната в Украйна да е довела до спад в безработицата.

Георги Гьоков увери още, че ще настоява за увеличаване на минималната работна заплата.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ отричат участие в офанзивни операции и не коментират атаката на Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън многократно отказа да...

Норвегия призова за възобновяване на финансирането на Агенцията за палестинците

Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията...

Протестиращи искат законови промени за тестването на шофьори

Протестиращите се събраха край езерото Ариана в София

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img