Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Губим един арбитраж с Газпром, не сме използвали 1.4 млрд. куб.м. газ

Един потенциален арбитраж по договора с „Газпром експорт“ за неизползването количества по договора ще доведе до това страната да трябва да изплаща многоцифрена сума. За това предупреди служебният енергиен министър Росен Христов, съобщават от пресцентъра на министерството. Последното, от което се нуждае страната ни в момента, е да се водят дела, които потенциално ще загубим и изходът ще бъде негативен, е мнението на министъра.

Сметките според МЕ до момента – по договор имаме задължение да ползваме поне 80% от доставеното количество от 3 млрд. куб. м природен газ. До момента по този договор ние сме употребили 1 млрд. куб. м., а трябва да са 2.4 млрд. Ако не ги използваме, пак ще сме длъжни да го платим, посочват от ведомството.

Направена е и симулация по формулата за ценообразуване в сегашния договор с „Газпром експорт“, от която се вижда, че този газ (руския) е следващият най-евтин след азербайджанския. Министърът посочи за сравнение цената на двата танкера, договорени от предишното правителство, чието разтоварване предстои в Ревитуса през септември, е с 50% по-висока спрямо доставките от „Газпром“.

По дългосрочния ни договор можем да получим евтин газ, който ни е нужен, колкото повече смесваме предизборната кампания с икономиката, толкова по-зле ще се отразява това на крайния потребител – независимо дали става въпрос за битовите клиенти или бизнеса, изтъква още министърът на енергетиката.

Той не изключва възможността да се договаря газ и с други доставчици, стига да е на конкурентна цена. Преговори се водят с Турция, Саудитска Арабия и други страни. Ако правителството успее да договори природен газ на приемливи цени от други източници, такива доставки ще бъдат договорени, стана ясно още от думите на енергийния министър.

От пресцентъра на МЕ припомнят и че преди дни синдикални и работодателски организации са заявили, че ключова необходимост за тях е да получават природния газ на приемливи цени. Правителството твърдо ще работи за запазване на техния интерес и конкурентоспособност, подчерта енергийният министър.

Росен Христов проведе работна среща за проверка на напредъка по изграждането на интерконектора Гърция – България. В срещата участваха фирмата-строител „Авакс“, ICGB, „Булгартрансгаз“, МОСВ и ДНСК.

По отношение на напредъка по изграждането на интерконектора, инспекцията е констатирала силна мобилизация и добра координация между екипите, отговорни за цялостното завършване на обекта. Няма изоставане спрямо графика, представен преди дни. През следващата седмица по покана на министър Христов се очаква у нас да пристигнат министрите на енергетиката на Гърция и Румъния. С тях също предстои да бъде обсъдено цялостното развитие на проекта.

Припомняме, че в началото на юли премиера Кирил Петков и гръцкият му колега Кирякос Мицотакис откриха интерконектора с Гърция. Проверка на служебните министри Христо Алексиев и Иван Шишков обаче установи, че газовата връзка далеч не е завършена. Алексиев посочи, че не са открили газ, а недовършен строеж. На брифинг пък служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че в началото на септември се очаква по газопровода да потече азерски газ. Първите два – три дни след проверката от МРРБ изпращаха и снимков материал с ремонтните и строителните дейности, но след това се отказаха да информират медиите конкретно какво се прави. Тази седмица това е първата проверка, която се извършва.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Испанският премиер намекна за оставка

Скандал за корупция със съпругата на Педро Санчес

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Капитолия гласува и военната помощ за Тайван

Камарата на представителите на Съединените щати одобри законопроекта за...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Законотворчество като реденето на жълтите павета

Законодателната дейност в България в последната една година е...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img