Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Guardian: Какви са военните възможности на Русия в Украйна?

Пълно нахлуване в Украйна ще доведе до това, Владимир Путин да започне война в мащаб, невиждан от Ирак през 2003 г., което накара западните експерти да се запитат дали може да бъде постигната трайна руска победа, пише „Гардиън“.

Данните показват, че около 100 000 руски войници се струпват близо до границите на Украйна. И все пак експерти, следящи кризата отблизо, казват, че за нахлуване в цялата страна този брой ще трябва да се удвои и почти сигурно ще включва сили, преминаващи през Беларус.

Д-р Фред Каган, старши сътрудник в American Enterprise Institute, каза: „Това вероятно ще изисква инвазия в мащаб, не по-различен от 2003 г., някъде между 150 000 и 200 000 войници„.

Той прогнозира, че такава сила може да бъде на позиция до края на януари. Около 175 000 американски и други съюзнически войски участваха в инвазията в Ирак.

Възможна ли е окупация?

Каган, който е съавтор на поредица от доклади, довели до нарастването на американските войски в Ирак през 2007 г., каза, че истинското предизвикателство за Путин е как почти сигурно враждебна Украйна може да бъде държана от руснаците, ако има бунт след превземането на Киев .

Една решителна операция ще изисква един 1 боец на 20 жители, каза Каган в документ, който е написал съвместно с други експерти от „Института за изследване на войната“. Това „би предполагало изискване за сили за борба от порядъка на 325 000 души“ за задържане на Киев и големите градове на Украйна на юг и изток“.

Украйна има армия от 175 000 души, според Международния институт за стратегически изследвания (IISS), но има и около 300 000 ветерани от конфликта в Донбасския регион на страната, който започна през 2014 г. Проучванията сочат, че една трета от гражданите на Украйна биха били готови да поемат „въоръжена съпротива“.

Попарена от съветския опит в Афганистан, Русия като цяло разглежда опитите на САЩ в страните срещу бунтовници като грешка. „Путин е проучил какво се е случило със САЩ в Ирак след 2003 г. Трудностите при справянето с партизанската дейност може да го разубедят от възможността да нахлуе и завладее Украйна“, каза Каган пред „Гардиън“.

Предимствата на Русия

Въпреки това Москва има огромни предимства по отношение на първоначална инвазия, най-вече по отношение на ракетната техника и въздушните сили. Украйна е изправена пред потенциално ужасяващи последици при пълномащабно нападение, което може да разбие морала на страната и да накара милиони да избягат на запад, вместо да се бият.

Роб Лий, бивш морски пехотинец на САЩ и сътрудник в „Изследователския институт за външна политика“, каза: „Русия има капацитета да опустоши военните части на Украйна отдалеч с оръжия като балистични ракети „Искандер“… това дава на Русия способността да причини хиляди жертви на ден.“crypto365

Военното нападение също ще има трансформиращ ефект върху международното мнение. Цивилните жертви в значителни количества са почти сигурни, което представлява операция, различна от всичко, провеждано от Путин преди, включително войната с Украйна през 2014 г., където бе отречена отговорност за военни действия.

Д-р Самир Пури, старши сътрудник на IISS, който преди това е една година наблюдател на конфликти в Украйна, каза: „Трудно е да си представим пълно нахлуване без използването на въздушни сили, но това е толкова огромен праг за Русия, който трябва да пресече.“

Много се направи за закупуване на оръжия от Украйна от Запада, но противотанковите ракети Javelin имат обхват от около 1,5 мили (2,5 км) и могат само да забавят механизираното настъпление.

Страната разполага с относително скромен брой турски дронове TB2 засега, половин дузина или дузина, малки в сравнение с хилядите танкове на Русия, ядрото на всяка сухопътна сила.

Превземане на Киев

Русия също трябва да реши как да се справи с градовете на Украйна, главно с Киев, с население от 3 милиона, но също и с Харков на североизток, с население от почти 1,5 милиона. „Градската война е трудна, нанася страшни щети и Русия се сблъска с нея в Алепо“, каза Каган, цитирайки намесата на Путин в гражданската война в Сирия.

Спекулациите за плановете на Русия – базирани отчасти на информации, публикувани в германския вестник Bild – предполагат, че Кремъл ще обгради Харков и в крайна сметка Киев, спирайки доставките, надявайки се по средновековен начин – те да се предадат. Това може да е по-малко насилствено, но все пак ще подкопае идеята Русия да действа като обединяваща сила.

Обкръжаването на Киев не е лесно, твърдят западни анализатори. Ключовите точки на града, включително президентския дворец, са на запад от лесно защитимата река Днепър. Първите мостове на юг от града са на 60 мили; язовир на четири мили северно превърна участъка на реката, който минава до границата с Беларус, в езеро.

Експлоатиране на Беларус

Най-простият начин през реката е да преминете през безопасна територия – Беларус на север. Това ще изисква подкрепата на Минск, което би било много вероятно предвид скорошното му сближаване с Москва. В реч за отбелязване на православната Коледа на 7 януари беларуският президент Александър Лукашенко каза, че страната му ще „направи всичко“, за да си върне Украйна.

Руските механизирани сили ще имат за цел да обкръжат Киев от запад. Единият маршрут е да се прескат Припятските блата, които замръзват през зимата и района на Чернобил (не се смята за голямо усложнение за модерни военни, способни да действат в радиационна зона).

Алтернатива би била да се нанесе удар от по-на запад в Беларус, като тренировъчната зона в Барановичи. Ключов знак, че Русия е готова да действа, каза Каган, ще бъде, ако „руските механизирани сили се разположат в Беларус“.

Дори Путин да не нахлуе, постоянният руски военен гарнизон в Беларус би имал предимства за Кремъл, като потенциална заплаха не само за Украйна, но и за балтийските държави на север. Това „ще създаде голяма военна база, която ще даде на Русия въздушно господство над източния фланг на НАТО“, каза Орисия Луцевич, научен сътрудник в външнополитическия мозъчен тръст Chatham House.

Военните алтернативи на Путин

Рисковете, присъщи на инвазията и окупацията, карат експерти като д-р Тарас Кузио, сътрудник на Обществото на Хенри Джаксън, да твърдят в наскоро публикуван документ, че пълномащабна атака е „най-малко вероятният“ от военните сценарии, с които разполага Путин. Вместо това експертът по Украйна вижда три други варианта.

В първия Русия просто окупира и анексира частта от Донбас, контролирана от сепаратистите, частична инвазия, отразяваща кризата в Грузия от 2008 г. Това започна, пише Кузио, след като „многократни военни провокации“ от страна на подставени лица „доведоха до намеса на грузински войски“, давайки на Путин претекст да отговори.

Втората е да се разшири окупираната територия със сухопътен коридор към по-рано анексиран Крим, като се превземе крайбрежният град Мариупол. Русия може също да завземе други ключови индустриални обекти и да се опита да унижи близката армия на Украйна. „Те биха могли да унищожат турски дронове TB2 и артилерия в Донбас“ в открита, ограничена кампания, предназначена да отслаби Украйна, каза Лий.

Последният вариант, каза Кузио, е „възраждането на проекта „Нова Русия“ от 2014 г.“, който ще се опита „да отреже Украйна от Черно море“. Това би означавало завземане на юг, превземане на пристанището Одеса и може би индустриалния град Днепър.

Превземането на Одеса с население от 1 милион вероятно ще изисква драматична въздушна и военноморска операция с използване на парашутисти от Крим, последвани от морски пехотинци на близките плажове.

От тези варианти анексирането на окупирания Донбас почти сигурно би било популярно в Русия, но това би било изключително ограничен отговор предвид настояването на Кремъл, че неговата главна цел, както наскоро повтори Сергей Рябков, заместник-министърът на външните работи на Русия, е „неразширяване на НАТО, неприсъединяване на Украйна, Грузия и други страни към алианса“, пораждайки опасения, че е вероятна военна кампания.

„Трябва да направите крачка назад и да попитате какви са политическите цели на Русия. Ако Русия иска да наложи промяна в политическата ориентация на Украйна, можете да видите защо Кремъл може да разглежда военни варианти“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Върховният съд на Испания наложи временна забрана за Telegram

Върховният съд на Испания временно преустанови работата на месинджъра...

Киев иска от НАТО повече ПВО след руските атаки по енергийната инфраструктура

Киев призова западните си съюзници в Алианса да доставят...

Русия не иска помощ от Запада за разследването на атентата

Никоя страна не е имунизирана срещу тероризма. Това заяви...

САЩ потвърждават участието на ДАЕШ в атаката в руската концертна зала

Съединените щати разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img