Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Гроздан Караджов: Плащаме договорите, подписани от ГЕРБ, иначе ще сме нарушители

Снимка: архив БГНЕС

Няма как на този етап настоящото управление да спре да плаща по договори, сключени от предишното. Това обясни пред БНР вицепремиерът и министър на регионалноторазвитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Той разясни, че спорът не е дали изобщо, в европейски директиви или в българския закон за обществените поръчки има предвидена възможността да се сключват договори без провеждане на състезателна процедура.

Такава възможност има и тя на жаргон се нарича инхаус, тоест вътрешна – аз на своето си дъщерно дружество мога да му възложа нещо, ако съм публичен възложител, без да минавам през конкурсна процедура, но, едно много важно условие е, че дъщерното ми дружество трябва да може да свърши 80% от възлаганата работа или повече„, обясни Караджов.

Той продължи с разясненията, че става дума за сключени договори за 4 милиарда лева за АМ „Хемус“, за 1 милиард за пътя Ботевград – Видин, за половин милиард за свлачища. В тези всичките договори АПИ възлага на дружество, което също е собственост на МРРБ да направи магистрали, пътища, да оправи свлачища, без това дружество – „Автомагистрали ЕАД“, да има и най-малката възможност да го свърши само. Във всички тези договори „Автомагистрали ЕАД“ е превъзложило на други изпълнители, други подизпълнители свои, всичката работа да я свършат те, а те запазват една комисионна, която в някои договори варира от 8%, в други стига до 14%. Законът за обществените поръчки е бил заобиколен. Защо – аз мога само да гадая„, коментира Гроздан Караджов в предаването „Неделя 150“.

Последиците за държавата са различни, ако това заобикаляне е унищожаемо или нищожно юридически, уточни Караджов.

Тези договори са такива, но докато съдът не ги прогласи за нищожни или за унищожаеми, в двата случая ще има различни правни последици и различни, огромни рискове за държавата – в единия от случаите: когато са унищожаеми. Огромни рискове. Рискове, които достигат до 50% от горецитираните суми, не са за пренебрегване„, заяви Гроздан Караджов.

Може с години да се забави АМ „Хемус“ и пътят Ботевград – София, може тотално да разочароваме хората, които ги очакват от десетилетия, не мога с лека ръка да подходя. Докато не се прогласят от съда тези договори, ние сме задължени да си плащаме всичко, което е реално извършено и актувано. Иначе ще бъдем ние неизправната страна и ще платим още 15% неустойка. Плащаме, защото ГЕРБ са ги подписали тези договори. Това е толкова просто и логично“, каза Караджов.

Той определи думите на ГЕРБ, че сегашното правителство продължава да изпълнява подписаните от тях и критикувани от настоящата власт договори като сензация.

Пиратка, която се хвърли в парламента и звучи и изглежда атрактивно, но в нея няма никакво съдържание, категоричен е регионалният министър.

Прилича на някаква пиратка, която ти хвърлят в краката и ти се смеят, а тя само произвежда звук и дим, нищо повече. Това е тяхна грешка, за която ние продължаваме да плащаме, техни грехове„, посочи още Караджов.

Едва след поръчания от Министерския съвет финален правен анализ на всички възможни рискове ще мога да предложа решение, поясни министърът на регионалното развитие.

Без тези данни аз не мога да се обърна към Народното събрание. Единият възможен вариант е НС да ги санира, да ги оздрави тези нездрави договори и да се продължи с тях. Другият вариант е да се сезира съдът и съдът в своето решение ще определи как се развързват тези отношения окончателно.“

Пътната мрежа е в ужасно състояние, отбеляза още министър Караджов, споменавайки „пътища, които над 20 години не са пипани„. По думите му цялото правителство смята, че трябва да започне от ремонтирането на републиканската пътна мрежа. „Затова съм си поставил амбициозна задача – 4 години по около 3 хиляди километра да ремонтираме„, обясни Караджов.

2,4 милиарда са средствата, които ще отидат директно от бюджета за пътища, уточни регионалният министър. „Отделно има и средства, които идват по европейските програми за т.нар. ново строителство„, обясни регионалният министър.

Той очаква до месеци да започне процедурата за изграждане на пътя Русе – Велико Търново и да започне реалното строителство. Напролет ще се вземат мерки, така че да се ограничи изпреварването в Кресненското дефиле. „Основният фактор убиец там е рисковото изпреварване„, категоричен е Гроздан Караджов.

Относно разширяването на обхвана на ТОЛ-системата Караджов подчерта, че европейският принцип е съотношение 2:1 от заплащаното от тежкотоварните превозвачи и съответно от гражданите за винетки, а у нас е обратното – близо 280 милиона плащат гражданите, а ставката за тежкотоварния превоз за второкласните пътища е нула. Не се предвижда увеличение при винетките.

В регионите през последните години има местен феодализъм, а „държавата се е изключила от функциите си в малкия и средния град, а местният елит решава всички въпроси така, както може би някога БКП структурите решаваха за всичко„, смята Гроздан Караджов.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Затвориха летище и болница в Индонезия заради вулкана Руанг

Отцепена е зона от 6 километра около вулкана

Трима пострадаха при катастрофа край Добрич

Катастрофа е станала на пътя между Добрич и Варна,...

И вторият обвиняем с Петя Банкова влезе в спешното (ОБНОВЕНА)

Задържаният за контрабанда Стефан Димитров е откаран от следствения...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Въздушният трафик е нарушен в региона на Близкия изток (ВИДЕО)

Русия не е била уведомена от Техеран за атаката

Сирски: Русия иска да превземе Часов Яр преди 9 май

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Александър Сирски заяви, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img