Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Говорим си с Господ“: разследване показва как се урежда освобождаване от специализирания съд (ЦЯЛО ВИДЕО)

Видео: „Антикорупционния фонд“

Кой, как и срещу колко урежда развитие на дела и освобождаване от арест в специализирания съд? Част от тези въпроси намират отговори в разследване на „Антикорупционния фонд“ – „Списък за бързо реагиране: историята на Веселин Денков“, чийто първи епизод беше излъчен в петък сутринта (11 юни).

В него се показват записи на разговори, които Ивайла Бакалова – жената, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато той е бил в ареста след задържането му през септември 2020 г.

В тях се коментират суми, които са необходими, за да бъде пуснат Денков. Посредниците отказват подробности как това ще стане, казват, че си говорят само с Господ, обясняват й, че тя няма нужда да знае как, а за нея е важно, че ще има резултат. Обсъжданата сума е не по-малко от 100 000 евро, а срокът около месец. (Вижте видеото)

Денков прекара в ареста над девет месеца по обвинение за участие в престъпна група за рекет и изнудване, а миналия петък (4 юни) беше освободен от Апелативния специализиран съд под домашен арест. Това се случи часове след като „Антикорупционният фонд“ излъчи трейлър за разследването си. Автор е журналистът Николай Стайков, а записите по информация на фонда са направени през април 2021 г.

В изнесените във филма записи има материал за сериозно разследване на корупционни влияния и практики в съдебната система,“ коментира Андрей Янкулов, бивш прокурор и старши правен експерт към „Антикорупционния фонд“, цитиран в прессъобщението на организацията и представен като консултант на разследването.

Идеята на срещата ми с тези хора не беше договарянето на сума, за да бъде освободен човек, а да покажем как работи тази система и защо това не бива да се случва на никой друг. Надявам се да дадем кураж на рекетираните и изнудвани по този начин да видят, че това трябва да спре. Корупцията не е едностранен акт, необходими са две страни и ако едната страна отказва да го прави, няма как да се случи„, коментира пред АКФ Ивайла Бакалова, която е популярна като „Мис България – Вселена 2001“.

Какво показва разследването?

"Говорим си с Господ": разследване показва как се урежда освобождаване от специализирания съд
Снимка: скрийншот на Информационна агенция News24sofia.eu от кадрите на „Антикорупционния фонд“

Видеото, излъчено от АКФ, показва тайно записани срещи на Бакалова с посредници, които да й помогнат за освобождаването на приятеля й Денков. Едната е с посредничеството на друг обвиняем с текущо дело в специализирания съд, който неотдавна е бил освободен под домашен арест. Неговото име е запазено в анонимност.

Единият от хората в записа е адвокат Емил Писков, бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и на Държавната агенция за национална сигурност. Той живее в декларирано съжителство със съдия Маргарита Немска от Административен съд – София-град, която е бивш заместник градски прокурор на София.

Другият е Мартин Божанов, който свързва Бакалова с Писков. Той е известен по представянето на АКФ като Нотариуса, а в интервю пред фонда се представя като консултант на много физически и юридически лица по всякакви въпроси от градинарство до това към кой адвокат да се обърнеш.

В интервю пред АКФ, Писков потвърждава, че е бил на среща с Ивайла Бакалова в дома на свои клиенти, но твърди, че не е предлагал да урежда нещо, а че е бил провокиран с въпроси от нея и искал да я откаже от разговора и да работи за нея, затова назованата сума от 100 000 евро била негов хонорар. Тактиката му била, когато не иска да работи с някого да предложи много висока цена за услугите си, твърди той.

От откъсите от излъчения запис остава впечатление, че той говори за извършване на услуга.

Божанов, с когото от антикорупционния фонд също разговарят, обяснява, че не помни дали е разговарял с Ивайла Бакалова, защото разговарял с много хора. А на въпроси, защо знае подробности включително от последното заседание на съда по случая на Веселин Денков и протокола, той обяснява, че познава добре адвокат по него (но не на Денков), който му разказал по делото, защото за да бъде добър консултант го интересували всякакви дела.

„Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се“

Според това, което се чува от излъчения запис, Писков се среща с Бакалова и от разговора се разбира, че за да пуснат от ареста Денков, ще са необходими поне 100 хиляди евро. Срещата е в дома на освободения вече под домашен арест друг обвиняем.

– Значи, в замяна това, което ние ще свършиме, е да му измениме мярката, нали това се иска, това е задачата. Няма да е 20, няма да е 30, няма да е 40, повече ще са. Просто да знаеш,че… За да не си губим времето. Сигурно ще е над 100. Разбираш ли ме?
– Няма смисъл тогава да говорим?
– 100 хиляди – какво – лева?
– Евро
.

– Вие сте сигурни, че можете да го свършите?
– Да. Детайли и подробности няма да ти кажем…
– А вие си говорите лично с…?
– Ние не познаваме никой. Говориме си с Господ. Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се.
– Така, кой с кого говори това теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат.

Емил Писков, бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и на Държавната агенция за национална сигурност.
Снимка: скрийншот на Информационна агенция News24sofia.eu от кадрите на „Антикорупционния фонд“

Писков обяснява, че няма нужда Бакалова да обжалва определението на първоинстанционния съд, защото в Апелативния специализиран съд са извъртяни всички състави, никой не го е пуснал и няма да го пуснат„.

Делото срещу Веселин Денков и още 9 души (сред които Ивайло и Александър Георгиеви, известни като Големия и Малкия Пиф) е за организирана престъпна група за рекет и изнудване. По него има внесен обвинителен акт, но съдът все още не е започнал разглеждането му по същество. Денков е арестуван при завръщането му в България през септември, като той твърди, че е знаел, че срещу него се готви обвинение,и се прибира. В интервю за „Евродикоф“ той заяви, че не е искал да плати предлаганите му възможности за освобождаване от ареста, за да не става част от схемата.

Пред „Антикорупционния фонд“ адвокат Писков казва, че това е неговата тактика да отклонява предложения: „Просто тактично, за да ги откажа, да не ги обидя, казвам баслословни хонорари от реда на стотици хиляди, за да не ги обидя.“ Но това се разминава с друга част от разговора на Писков с Бакалова, в която той казва, че „вратата не е затворена. Може да си мислиш и по-нататък да ме потърсиш. Няма никакви проблеми„.

„Този съд е държавата. Утре и на посланика ще му направят дело“

Срещата с Писков е по поръчка на представен като колега на Писков – Мартин, който също е записан. Той е запознат в детайли с казуса на Денков и знае какво се е случило на последното преди разговора заседание. Той казва пред Бакалова:

Всичко знам по това производство, знам показанията на свидетели, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са невинни. Идеята е да видим дали може да помогнем. Ако се лутате само, че той е много невинен, а съдът е много натиснат, тогава ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще си стои вътре…“, казва Мартин Божанов.

Мартин Божанков, който се представя като консултант
Снимка: скрийншот на Информационна агенция News24sofia.eu от кадрите на „Антикорупционния фонд“

Бакалова иска от него бърза среща и уточнява, че са се обърнали към посолствата.

Искам да знаете, че този съд изобщо не го интересуват посолствата, но може да събере и посолствата при него и да им гледа мярка и на тях. Много е сложна ситуацията. Този съд е държавата. Никой не може да се меси във вътрешните работи на държавата и на съда. Съдът утре може да вземе и посланика и да му гледа мярка и на него„, казва още той.

Според Писков, „колегата Мартин е консултант, занимава се с консултация, намира клиенти. Той не е адвокат, не е нотариус, управлява дружества„.

От антикорупционния фонд обясняват, че „публикации го свързват със съмнителни имотни сделки, а една от тях веднага се набива на очи. Става дума за откраднато през 2004 г. дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него. За кражбата е водено досъдебно производство срещу човек на име „Мартин Божанов“ и негов роднина с име „Бойко Божанов“, но за изхода на делото няма данни. „Аз съм неосъждан и без висящи производства. Дотук„, това е единственият коментар на Божанов по темата с този случай.

В интервюто пред АКФ Божанов определя случая като „лошо скроен сериал“ на Бакалова, чиято цел е да дескредитира съдебната система и по този начин застрашавала националната сигурност.

Той твърди, че в записа на Бакалова с Писков е имало нейни твърдения, че е давала пари на докладчици по делото и ако фондът не са ги чули, означава, че записите, които са им предоставени са манипулирани.

Бакалова отрича да е манипулирала записите и твърди, че е готова на експертиза по тях.

Веселин Денков прекара девет месеца в ареста
Снимка: скрийншот на Информационна агенция News24sofia.eu от кадрите на „Антикорупционния фонд“

Ивайла Бакалова: Помагала съм на Борислава Йовчева

Ивайла Бакалова
Снимка: скрийншот на Информационна агенция News24sofia.eu от кадрите на „Антикорупционния фонд“

Разследването завършва с обещанието за продължение. В трейлъра Ивайла Бакалова казва, че не е помагала на Васил Божков в Дубай – бизнесменът с 18 обвинения, който се намира в Обединените арабски емирства, но е помагала на Борислава Йовчева – манекенката, чието име стана известно покрай скандала с къщата в Барселона и разследването на властите в Каталуня дали премиерът Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари.

Ивайла Бакалова става популярна през 2001 г., когато печели конкурса „Мис България – Вселена“, организиран от „Мегаталант“ на съпругата на убития по-късно президент на „Мултигруп“ Илия Павлов – Дарина Павлова. Бакалова е близка със семейство Павлови, свидетелстват снимки и медийни публикации от този период. След конкурса тя става един от известните фотомодели и манекен. Има дъщеря от Румен Гайтански – Вълка. Според публикации от няколко години живее в Дубай и се занимава с бизнес с недвижими имоти.

Приятелят й – задържаният, обвинен и освободен под домашен арест Веселин Денков, е известен като собственик на ресторант „Воденицата“ в Драгалевци. Той притежава и други заведения. След задържането му миналата година във вестник „24 часа“ беше цитиран таен свидетел, според когото Денков е бил финасовият посредник между Васил Божков и протестиращите. Това беше и основна версия, разпространявана в медиите, че през него е плащано и са организирани провокатори на протестите. Денков заяви пред „Евроком“ преди седмица, че не е финансилал протестите. Той каза също, че не познава Божков и че е говорил кратко веднъж с него, когато бил гост в един от ресторантите му преди години. В интервю за „Алтернативата“ преди две седмици, в отговор на въпрос Божков каза, че познава много бегло Денков и не може да му е посредник, защото посредник е някого на когото имаш доверие.

Вдиео: „Антикорупционния фонд“
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ИТН: Борисов и ДПС контролират служебния кабинет

Служебното правителство е изцяло на ГЕРБ и някъде там...

Лех Валенса отново е приет в болница

Бившият полски президент Лех Валенса е хоспитализиран за втори...

Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие

Живко Коцев също ще бъде обвиняем по случая с Агенция „Митници“

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

ISW: Иран копира тактиката на руските удари срещу Украйна

Иранската атака с дронове и ракети срещу Израел показва,...

САЩ предупредили Израел, че няма да участват в ответен удар срещу Иран

Президентът на САЩ Джо Байдън предупредил премиера на Израел...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img