Глобяват ТЕЦ „Брикел“ заради обгазяване със серен диоксид (СНИМКИ/ВИДЕО)

Екип News24sofia.eu
Прочитания 3326
0 0

Установени са превишения на нормите по показател серен диоксид в Гълъбово в събота и неделя, съобщават от МОСВ.

Това сочи анализ на данните, постъпващи в Националния координационен център (НКЦ) към МОСВ от националната система за мониторинг за качеството на атмосферния въздух.

Такъв е случаят с превишенията, констатирани на 11 и 17 април.

По тази причина на 24-25 април министърът на околната среда и водите Емил Димитров лично посети района на града, където установи нерегламентирано изпускане на неорганизирани емисии от прозорците на сградата на централата и от високия комин на ТЕЦ „Брикел“. Констатираното замърсяване на атмосферния въздух министърът е документирал със снимков и видеоматериал.

По тази причина на 26 април екоминистърът разпореди допълнителна спешна проверка, извършена от експерти на РИОСВ – Стара Загора. Резултатите от нея потвърждават, че от централата се изпускат нерегламентирано емисии през покрива на котелен цех в нарушение на комплексното разрешително. Друго нарушение на условие в комплексното разрешително е констатираната работа на високия комин, който може да работи само при спиране и пускане на котлите и при аварийни ситуации, каквито към момента на проверката не са обявени от оператора.

За двете нарушения от РИОСВ – Стара Загора са съставени два акта на оператора. Съгласно разпоредбите на ЗООС санкцията може да бъде от 10 000 до 500 000 лв. 

Припомняме, че проблемът с обгазяването на Гълъбово със серен диоксид е от години.

През септември 2019 г. бе издадена и принудителна административна мярка за спиране на шестте котли на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ „Брикел“, заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса.

По-късно от ТЕЦ „Брикел“ се ангажираха да изградят станция за измерване на въздуха в Гълъбово.

Изображение 528847
Изображение 528846
Изображение 528848
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Намаляват състава на ЦИК

„Къщата е изключително наводнена и поне приемете, че покривът трябва да бъде поправен„. Това заяви председателят на парламентарната правна комисия Радостин Василев за нуждата от промени в Изборния кодекс, предаде репортерът на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов. По време на дебатите на второ четене за промени в Изборния кодекс адвокат […]