Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Гледането на бюджета на НЗОК също тръгна с процедурни хватки

Дебатът за промените в бюджета на НЗОК тече повече от 5 часа в НС – отново със спорове и процедурни хватки.

Първо започна в парламентарна зала, но по искане на ГЕРБ народните представители дебатираха разделението на 120 мнл. лв. по пера в извънредна комисия по темата.

Дебатът в залата започна с упреци от Даниела Дариткова от ГЕРБ, която поиска ясно разпределение за парите за децата болни с онкозаболявания. Тя не харесва и идеята парите за пожелателни ваксини да бъдат изплащани чрез трансфер и посочи, че никой не е обяснил как ще се плати на РЗИ и на здравно осигурени лица, както и на здравно неосигурените.

Костадин Ангелов повдигна въпроса за допълнителни 600 лв. за джипита, допълнителни 600 лв. за специалисти в ДКЦ и специализираната извънболнична помощ – в размер на 126 млн.лв. за октомври, ноември и декември за четвъртата вълна и помоли да се преосмисли това и да се подкрепи.

Георги Михайлов от БСП заяви, че партията ще подкрепи корекцията на бюджета на НЗОК. Той коментира и проблеми със социално значимите заболявания. Да не говорим само за ковид в областта на здравеопазването, призова той, тъй като било непрофесионално.

Той коментира и сравнението с жертвите от Втората световна война, които по думите му са между 8 000 и 10 000, а не между 6 000 и 8 000.

Той е категоричен обаче, че сравнението е спекулация и само създава паника в света.

Димитър Делчев от ИБГНИ пък обясни, че предлагат към приходната част да се добавят 2 млн. лв., които да се отразят в разходната част – за зъбни протези с цел изсветляване на сектора и като жест към пенсионерите.

Управителят на НЗОК Петко Салчев отговори, че 14 млн. лв. за ваксини са уговорени с БЛС, а 105 млн. лв. са за здравноосигурителни плащания за дейността от болниците. Не разпределяме трансфери, а само здравноосигурителни плащания, които ще отидат при лекарите и сестрите.

По думите му не може да бъдат добавени ей така 600 лв., тъй като на личен лекар не може да се дава допълнително трудово възнаграждение, обясни той.

Няколко пъти председателят на НС Ива Митева поиска да бъде извикан здравният министър Стойчо Кацаров в зала, за да даде обяснения по бюджета на НЗОК, както и Петко Салчев по питания на ГЕРБ. Самият Салчев беше в залата, но не пожела да вземе думата отново.

Ивайло Христов обяви, че това е среднощен цирк с цел да се стопира приемането на бюджета и посочи, че никъде не е казано, че този бюджет на НЗОК трябва да се разпредели само за ковид лечение. Той предложи да се прекъсне дебата.

Александър Иванов поиска веднага обратно предложение – и отново прочете промените на ГЕРБ – 15 млн.лв. за децата за лечение в чужбина и допълнителни пари за лекарите от ДКЦ.В тази връзка Хамид Хамид поиска половин час почивка, за да се запознае с предложенията на ГЕРБ. Дадената почивка от Ива Митева бе обаче само 15 минути.

Започнаха отново процедурни хватки. Мария Капон от ИСБНИ предложи да се прекрати заседанието и утре да се продължи със заседанието – не бе прието, макар и гласувано два пъти. Да се гласува законопроектът ред по ред не бе прието, както и разделно два пъти – не бе прието.

Не бе прието и предложението на Ивайло Христов от ИТН за прекратяване на дебата. Относно съмнението, че 15 млн. лв., дадени от трансфер от МЗ към НЗОК, няма да отидат за лечение на деца Петко Салчев взе думата като обясни, че се предоставя допълнителен трансфер от МЗ към НЗОК за лечението на деца под 18 г. и за дейности във връзка за лечение на лица над 18 г. Петър Чобанов от ДПС изрази съмнение, че е прочетено постановление, но няма гаранция, че сумата от 23 млн. лв. ще отиде за това.

Костадин Ангелов също подкрепи: Раздаваме едни милиони, гласуваме, ако съберете пет народни представители, никой няма да ви отговори какво гласуваме. След споровете Ива Митева отказа думата на няколко народни представители. Първото прието предложение бе за 14 млн. лв. за поставяне на ваксина, тоест 10 лв. за лекар.

След това бяха приети няколко предложение на Корнелия Нинова и Георги Ганев от ДБ за допълнителни средства, което по думите на председателя на НС изисква нови изчисления, които трябва да бъдат направени, преди да се гласува бюджетът.

Мария Капон предложи да се прекъсне заседанието и изчисленията да бъдат направени утре, Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи да се даде почивка половин час.

Парламентът излезе в почивка. Дебатът по промените в бюджета на НЗОК продължава след нея.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ексклузивно в News24sofia.eu! Васил Божков се сдоби с обвинения за корупция и рекет

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски...

КЗК: Производителите на слънчоглед допринесли за повишаване на цената на олиото

Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Спешната линия 911 е прекъснала в няколко щата

В няколко щата на САЩ имаше прекъсване на телефона...

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

Сунак впряга британците на работа с по-строги правила за болничните

Британското правителство ще се стреми да затегне правилата за...

Предлага се да отпадне тайната на заплата, по директива на Европейския парламент

Предлага се директива, според която тайната на заплатата трябва...

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия

Със заповед на федералния главен прокурор на Германия Йенс...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img