Главният прокурор в Хага не изключва да види Путин на подсъдимата скамейка

Хан е категоричен – „Не можем да позволим децата да бъдат третирани като военна плячка.“

Views 53833
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Не е изключено в даден момент Владимир Путин да се окаже на подсъдимата скамейка в Хага. Това заявява главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан, цитиран от BBC. Вчера МНС издаде заповед за арест за руския призидент.

Мисля, че тези, които смятат, че това е невъзможно, не познават историята„, заявява Хан и припомня нацистки военнопрестъпници, Милошевич, Караджич, бившият президент Чарлз Тейлър, бившият министър-председател на Руанда Жан Камбанда – „Всички те са били влиятелни, могъщи хора и въпреки това се озоваха в съдебната зала и делата им бяха разгледани от независими съдии. Това дава основание да се надяваме, че законът може да възтържествува, колкото и трудно да е това„, заяви прокурорът на МНС.

Мисля, че посланието трябва да бъде, че основните принципи на хуманността са задължителни за всички. И никой не трябва да чувства, че ръцете са му развързани за военни престъпления и престъпления срещу човечеството и че ще остане безнаказан„, каза Хан.

По отношение на заповедта за арест на Путин и Марина Лвова-Белова, Хан е категоричен – „Не можем да позволим децата да бъдат третирани като военна плячка.“ Прокурорът разказва, че по време на последния си престой в Украйна е посетил един от домовете за сираци, близо до настоящата фронтова линия. „Разказите на хората, които са се грижили за тези деца, и техните страхове за това какво е станало с тях, подчертаха необходимостта от спешни действия„, каза Хан.

Трябва да гарантираме, че отговорните за предполагаемите престъпления ще бъдат изправени пред правосъдието и че децата ще бъдат върнати в семействата и общностите им.“

Припомняме, че Карим Хан беше в Украйна за първи път още през пролетта на 2022 г. след като излязоха данните за руските престъпления в Буча. Лично Хан посети околностите на Киев, като още тогава бе сформирана комисия в Межнародния наказателен съд за разглеждане и събиране на доказателства за военни престъпления, извършени от руската армия в Украйна. Периодично МНС изпраща и мисии, а съдът бе подкрепен с предоставяне на експертна помощ от редица страни.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Адриан Петков

Адриан Петков се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

САЩ обвиниха Китай в прикриване на зверствата на Северна Корея

Съединените щати обвиниха Китай в опит да прикрие зверствата на Северна Корея от света, като блокира онлайн излъчването на неофициална среща на членовете на Съвета за сигурност на ООН по обвинения в нарушения на човешките права от страна на Пхенян, съобщава „Ройтерс“. „Някои членове на Съвета са решени да защитят […]