Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Главният прокурор на РСМ: Автобусът е минал преглед октомври, на мястото имаше туби (ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

В РСМ се взема биологичен материал от жертвите на катастрофата на „Струма“, за да се извърши ДНК анализ, както и документация от автобусната фирма. Това заяви главният прокурор на РСМ Любомир Йовески пред бТВ. Той добави, че в Северна Македония все още не са разпитвани свидетели, тъй като българските обвинители извършват разпитите. В тази връзка Йовески благодари за помощта на България в голямата трагедия.

Амбасадата на РСМ е обсъдила трагедията с катастрофиралия автобус, създадено е обвинение.

В катастрофата на автомагистрала „Струма“ край пернишкото село Боснек загинаха 45 души, сред които и 12 деца. Седем са настанени в „Н. И. Пирогов“.

На въпрос дали са открити туби с гориво, Любомир Йовески каза, че това се проверява отново от българските власти, очакват се първите резултати.

Мисля, че тубите с гориво са спекулация, но моля да се изчака докрай разследването.

Той заяви, че на мястото на инцидента е видял, че има туби с гориво, които не са изгорели.

Главният прокурор подчерта, че се обследва и задният дял на автобуса от българските служби.

Страхотна гледка, никой в живота си дано не види такова нещо, снимките… страшно е„, каза още Йовески.

Той добави, че няма да се води паралелно разследване, ще се изчакат българските власти и техните резултати, а после прокуратурата на РСМ ще реши.

В РСМ надлежните институции са взели цялата документация и компютрите на автобусната фирма, ще се работи с България и се искат директни разговори, а не посредничество.

На въпрос дали има доказателства, главният прокурор каза, че ще се чакат всички резултати и действия от страна на българската страна, тъй като инцидентът се е случил на наша територия. Ако може да се даде оценка кой е предизвикал катастрофата и кой е виновен, вярвам, че българските служби още имат работа.

Не може да се каже коя е водещата версия – човешка грешка или техническа неизправност на автобуса, трябва да се анализира, категоричен е Любомир Йовески.

Той обаче съобщи, че октомври автобусът е минал технически преглед и е установено, че е бил в добро състояние. Българските власти проверяват и ще предадат на РСМ, заяви в заключение той.

Интересен коментар за пътя на инцидента направи инж. Владимир Жиянски, пътен експерт. Той каза, че завоят е с голям радиус, позволява висока скорост, по инерция отгоре на върха – в най-близката част отива над 140 км/ч, наклонът е 6.3-6.7, малко по-високо от изискванията за магистралата, но е допустим. Такъв наклон има и на „Витиня“, поясни той.

От гледна точка на икономия е по-добре на мястото да се прави тунел, но у нас това се строи 30 г., затова се търси оптималният вариант. „Нямам информация през деня да е станало каквото и да е произшествие, магистралата е изпълнена както трябва, но при условията – мокра настилка, недостатъчно хоризонтална маркировка, тъмният асфалтобетон поема светлината, няма съответни знаци, има нарушаване на комфорта„, анализира инж. Жиянски.

Ако е имало осветление, някакви жалки десет лампи, това не би се случило, смята експертът.

Проблемът е в производството на лампи, у нас няма енергийни експерти и на преговорите в момента за енергетика на бъдещата коалиция, това продължава 20 г., каза Жиянски и посъветва управляващите да поканят специалисти от Америка и Русия.

За него проблемът е евентуално в насрещните светлини, които могат да заслепят шофьора, там има отбивка, която не е сигнализирана, получава се алтернативно шосе, шофьорът се е заблудил, има и еластична ограда, която е направила беда. Какво прави островът там и еластичната ограда, не е ясно, категоричен е той и поясни: Касае се за проектиране, а в България се отделя малко време на проектите.

На пътя на инцидента на магистрала „Струма“ ще се правят експертизи месеци наред – експерти трябва да кажат дали е опасен или не. Този участък е тежък, неприятен за шофиране, изкачвания, спускания, остри завои, ако човек е невнимателен, може да се стигне до беда. Това коментира от своя страна кметът на Перник Станислав Владимиров. По негово мнение в такива катастрофи вината често е човешка грешка, но се чакат експертизите. При по-висока скорост е възможен инцидент, смята Владимиров. В района има и други опасни участъци, като например трасе, където за последните години има 12 жертви, предупреди кметът на Перник.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че е консолидирал подкрепата за...

Делото срещу шофьора, помел двама пешеходци на бул. „Сливница“, започва

Внесен е обвинителният акт срещу Адриан Антонов за причинена...

Даниел Митов се отказва от Външно министерство (ОБНОВЕНА)

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Разбиха мрежа за наркотрафик в Испания

В Испания разбиха най-голямата престъпна мрежа за трафик на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img