Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Гласуването в чужбина и машините въртят ЦИК на шиш

Снимка: БГНЕС

Гласуването в чужбина и машинното гласуване са двете теми, с които медиите въртят ЦИК на шиш. Имайте малко търпение, ние ще станем по-конкретни и ни дайте някакво доверие в аванс, че наистина ще успеем да се справим с предизвикателството на машинното гласуване в чужбина.

За това настоя говорителят на ЦИК Цветозар Томов на първия брифинг, посветен на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

На правителства се дават по 100 дни, но дайте ни 10-15 дни или до следващия брифинг, или някаква зона на спокойствие, в която да реализираме достатъчно добре работата си„, призова говорителят на ЦИК.

Томов допълни, че секциите, които се приемат от чужбина са над 500. Тепърва предстои стартирането на процедура по събиране на заявления, които избирателите могат да подават по електронен път или в дипломатическите и консулски представителства.

Цветозар Томов се надява, че на предсрочните избори всички български граждани ще могат да гласуват при нормални условия, без да възникват опашки или да минават стотици километри. Активността на гражданите, живеещи извън страната, е на незапомнено високо равнище, отчете Томов.

Сънародниците ни в чужбина ще разполагат с близо месец за подаването на декларации за гласуване. Има достатъчно време и за разнасянето на машините в чужбина.

Росица Матева посочи, че ЦИК са приели повече от 50 решения днес. ЦИК не са обсъждали още логистиката на машините в чужбина.

В малко повече от 240 секции в чужбина трябва да има машини за гласуване. Около 150 машини минимум за частичните местни избори в Благоевград. В около 700 секции в страната ще се наложи да бъдат сложени повече от една машина, посочи Матева.

ЦИК са изпратили искане в спешен порядък за междуинституционална среща до МС, Министерство на транспорта, ДАЕУ и ДАНС с две основни теми – молбата за среща и провеждането на предсрочните избори, обясни Камелия Нейкова.

Изборите са задължение на цялата държава, а не само на една институция, подчерта Нейкова и настоя за предоставяне на експертна помощ, касаеща решенията за машинното гласуване. ЦИК не разполага с експертиза в тази посока.

За изборите на 11 юли могат да бъдат осигурени допълнителни 1 500 машини. Дали ще бъдат толкова, ще стане ясно, като приключат всички срокове за броя на избирателните секции, както и за тези избирателни секции извън страната. Окончателният брой машини ще стане ясен на по-късен етап. ЦИК има уверението на Министерство на финансите, че ако е необходим такъв брой от 1 500 машини, доставката им ще бъде обезпечена. Нека приключат всички срокове, за да кажем точният брой машини, необходими за предсрочните избори, призова Нейкова.

Към момента ЦИК не е приела условията, при които ще се достави допълнителният брой машини. ЦИК няма да плати нито лев, ако не са изпълнени всички изисквания по договора за машините.

ЦИК има амбицията още днес да вземе всички решения за съставите на Районните избирателния комисии, иначе крайният срок е до утре. До момента са подадени документи от само една политическа партия за предсрочните парламентарни избори.

Припомняме, че сагата с машинното гласуване започна преди няколко години, като въвеждането му бе отлагано няколко пъти. Пробно такова бе направено преди няколко години, но за местния вот през 2019 г. отпадна с аргумент, че листите са трудни. От парламентарните партии в 44-то НС категорично за въвеждане на машинен вот бяха от БСП, като дори ултимативно напуснаха парламента, а от ГЕРБ се съгласиха да въведат такъв вот, но паралелно с хартиения, за да оставят възможност на възрастните хора да се чувстват сигурни във вота си.

На изборите на 4-ти април имаше избор на вид гласуване и малко под 30% от избирателите избраха машинното. Въпреки въведените технологии обаче остана ръчното пренасяне и пресмятане на резултатите от изборите от машинния протокол на хартиения и от СИК допускаха много грешки.

45-то Народно събрание въведе задължително машинно гласуване в секции с над 300 избиратели.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обмислят създаване на нов закон за земеделските кооперативи

Министърът на земеделието и храните и браншови организации се...

Русия защитава петролните си съоръжения с мрежи против дронове

Предвижда се и инсталиране на ракетни комплекси

Съдът остави в ареста двама задържани за имотни измами в Русе

Окръжният съд в Русе в четвъртък остави за постоянно в...

Кръвната проба потвърди, че фолк певицата Дебора е шофирала пияна

Резултатите от кръвната проба на фолк певицата Дебора потвърждават,...

МВР назначи нов директор на полицията в Добрич

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов назначи Красен Торимацов за...

Израел превъзхожда Иран във въздуха, но на висока цена

Остарялата противовъздушна отбрана прави Иран уязвим за израелска атака,...

Украйна призна за ожесточени боеве, но не и за превземането на Богдановка

Главнокомандващият армията на Украйна съобщи в събота, че ситуацията...

Лидерите на ЕС ще обсъдят Украйна, Близкия изток и Турция

Държавните и правителствените ръководители от ЕС на срещата на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img