Гешев предупреждава, че „филмът“ на Демерджиев може да стане сериал

Views 23294
0 0

Какво би станало, ако в Италия или в Германия, се види това, което българските граждани видяха в четвъртък, а именно – срастването, симбиозата на криминални авторитети, които навремето наричахме мутри, осъдени лица, лица, осъдени от Интерпол, лица, които наричат себе си „журналисти“, „публични личности“ и „публични организации“, за които не бих използвал думите „партии“. В тези държави най-вероятно би избухнало нещо с размерите на „Уотъргейт“. Това заяви пред БГНЕС главният прокурор Иван Гешев по повод откритите списъци с имена на следователи, прокурори и съдии, които са били заплашвани.

Той обаче отбеляза, че в България на никого не му прави впечатление.

За нас не е новина, че живеем в такава държава, че мафията се разраства, атакува държавните институции и хората живеят все по-зле по тази причина, посочи обвинител номер едно.

Относно коментара на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че не иска да участва във „филми“, главният прокурор подчерта, че би си позволил да коментира българските институции или нейните ръководители само в краен случай.

Ако трябва да влезем в тази стилистика, не може да е филм – да се предлагат 400 000 евро за отстраняване на висшестоящ полицай, а ти си министър на вътрешните работи. Не мога да възприема това като филм„, отбеляза все пак той.

Гешев е на мнение, че коментарите на Демерджиев се дължат на това, че той не е запознат с разследването и доказателствата по него. Той обаче предупреди, че филмът може да се превърне в сериал.

Ако използвам неговата стилистика, наистина може да стане сериал, най-малкото защото колегите представиха една малка част от запис с дължина час и половина, която според тях е най-интересната. Но съм сигурен, че има доста по-интересни части„, посочи главният прокурор.

Той обясни, че голяма част от материалите са класифицирана информация и няма как да бъдат оповестени пред българските граждани.

Според него изнесените данни още веднъж потвърждават фактите, които прокуратурата изнася през последните години – че атаките срещу държавните институции и прокуратурата са резултат от засегнатите политически интереси.

Относно директните заплахи срещу самия Иван Гешев, че ще бъде „приключен“, главният прокурор заяви: „За разлика от повечето български граждани имам охрана, а и в крайна сметка многократно съм казвал, че никой не ме е карал да ставам главен прокурор. Ще кажа нещо: аз съм с произход от македонския край и не бягам, аз се бия„.

По негови думи целият този случай е още знак за „овладяването на държавата„.

Гешев изрази надежда вътрешният министър да извърши пълна проверка за това осъществява ли се някаква нерегламентирана дейност за отстраняване на висшестоящи полицаи, които си вършат работата.

Той запита и какво правят ДАНС, за да изяснят има ли опасност за българската национална сигурност.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков пък трябвало да отговори дали внесения от него законопроект с един извънреден ред за четири човека, който бил преписан от проектозакона на Надежда Йорданова, е писан в Министерството на правосъдието или на друго място.

Гешев подчерта, че не става въпрос да се защити прокуратурата или институциите, а българската държавност.

Той бе категоричен, че една от малкото стабилни институции в страната е българската прокуратура и в частност съдебната власт.

Гешев за пореден път повтори, че връщането с бързи темпове на рецидивите от 90-те години в страната ни се дължи на закриването на специализираните структури.

Гешев завърши интервюто с цитат от Стария завет: „Който върви по криви пътища, ще падне рязко„.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Васил Димитров

Васил Димитров се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2022 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
1
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Заловиха кола с 14 мигранти на АМ "Тракия"

Задържан е чужденецът, шофирал автомобила