Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Гешев: МВР е в будна кома

Не поради действията на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, а поради действията на един предишен министър на МВР, МВР е в будна кома и това се вижда от българските граждани„.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти, визирайки Бойко Рашков, във връзка с зачестилите гонки на полицията с нелегалната миграция. Коментарът си той направи, след като участва кръгла маса на тема „За мащабни действия срещу войната по пътищата“.

По думите му Демерджиев прави всичко възможно да възстанови МВР, което ще продължи с години. Няма как без МВР да разкрие и в да е добро състояние, да се внесе обвинител акт в съда. МВР разкрива престъпленията и за Гешев е тъжно, че силовото ведомство е в състояние от 90-те години. Демерджиев полага усилия и главният прокурор се надява вътрешният министър да успее.

Това систематично, целенасочено унищожаване на МВР, целенасочената война със съдебната власт в интерес на личното его от някои предишни министри, ще берем тези плодове – наркотици, убийства по пътищата, телефонни измами и битова престъпност. Пожелавам успех на Демерджиев, изправен е пред почти невъзможна задача„, подчерта Гешев.

Той недоумява как да се пресекат каналите за нелегална миграция, като почти, по думите му, няма реализации за организирани престъпни групи, в резултат на систематичния политически натиск и унищожаването на спецструктурите. Политиците трябва да поемат своята отговорност, а не да се крият. Те се крият, защото знаят, че са виновни и знаят, че го направиха по политически причини и в интерес на престъпността и трафикантите, категоричен бе Гешев.

Той посочи, че в момента прокуратурата преследва последствията, а не организираната престъпна група, защото се унищожили работещи инструменти за борба с ОПГ-тата. Ще попитате ли тези, които го направиха защо го направиха, ще попитате ли, обърна се Гешев към медиите.

Той добави, че проблемите са и на местно ниво.

„При една почти абдикирала държава от борбата с престъпността, при унищожени работещи структури показно, неслучайно казвам показен разстрел, той беше направен с цел да бъде показано, че когато работиш, това ще ти се случи, че ще бъдеш подложен на безобразен политически натиск и евентуално ще бъде направен опит да бъдеш командирован и изселен в някои окръжен град„, недоволен е обвинител номер едно.

Гешев допълни, че има минимален брой сигнали за разкриване на трафикантските групи.

Имаше по 5-10 организирани престъпни групи на месец, вижте в сайта на спецпрокуратурата, а сега няма в рамките година, две или три. Как няма да има убийство на полицаи по пътищата от трафиканти, как няма да има разпространение на наркотици, как няма да има дрогирани шофьори повече отколкото тези, които са употребили алкохол. Кой направи това нещо? Направиха го някои български политици? Не, няма да поемат отговорност и последствията са за българските граждани„, ядоса се Гешев.

Прокуратурата ще направи каквото може, въпреки законодателния волунтаризъм и въпреки опитите да се възпрепятства работата на съдебната власт в интерес на престъпността. Продължаваме да работим при отнемане на работещи инструменти, каквото бе специализираното правосъдие, изтъкна Гешев и добави, че държавното обвинение прави организация, за да противодейства на престъпността.

За зачестилите инциденти с тежко пострадали и загинали хора на пътя, Гешев се надява повече министри и политици, а техни заместници да участват на подобни дискусии за борбата срещу престъпността на пътя, защото всичко зависи от законодателя.

По думите му държавата е безучастна убийството на българските граждани и деца по пътищата. Не представлява интерес за партиите, които говорят за съдебна реформа, а те разбират под съдебна реформа овладяването на прокуратурата и използването и за политически цели, но явно не представлява интерес не реформа, а да се защитят хората, засегна Гешев и темата за съдебната реформа, като я обвърза с войната по пътищата.

Гешев увери, че ще подкрепи хората в техните искания, но се надява да има лидерство. Иначе в противен случай щяла да настъпи колективна безотговорност.

Аз не съм този лидер, а аз съм един гражданин и главен прокурор, който е за това да не се убиват български граждани и деца„, каза той.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изтребители на САЩ и Обединеното кралство прехващат иранските дронове над Сирия и Йордания (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Изтребители на САЩ и Обединеното кралство в момента прехващат...

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

14 г. затвор за руснак, помагал на Украйна

Руски военен съд осъди на 14 години затвор мъж,...

САЩ предупредиха Иран да не повтаря ударите срещу Израел (ОБНОВЕНА)

САЩ предупредиха, че Иран ще бъде държан отговорен, ако...

Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина

Иран може да преразгледа своята "ядрена доктрина" на фона...

Мними служители на НОИ измамиха пенсионери с 1900 лв.

Столичната полиция задържа 46-годишен чужденец за измама. Разследването е започнало...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img