Гешев готов да си наеме частна фирма, ако остане без охрана

Views 38325
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров

Използвани са СРС-та по отношение на лица, за които има доказателства, че са участвали в организирана престъпна група за организирани палежи или грабежи.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на участието си в ресорната правна комисия в Народното събрание. Обвинител номер едно отговори на въпрос за кадрите с полицейското насилие от миналогодишните граждански протести пред Министерски съвет.

Има образувани досъдебни производства за полицейското насилие. Нямам данни то да е прекратено. Отговорността за всичко носи съответния наблюдаващ прокурор, уточни Гешев. Той няма против да бъде променен Законът за съдебната власт и да носи отговорност за производства.

Гешев помни времената, в които служители на МВР били разследвани от главния прокурор и знае резултатите от всичко това. Те обаче могат да бъдат обвинени само със законодателни промени, каза той. Главният прокурор не наблюдава конкретни наказателни производства и не може да проверява съдебни решения.

Той е готов да отговори на всякакви въпроси на народните представители, включително за годишния на доклад на прокуратурата, бюрото по защита, системата за охраната на главния прокурор. Гешев не се притеснява дали ще бъде охраняван или не, защото държавата му плаща солидна заплата. „Може би ще съм първия главен прокурор в Европейския съюз, който ще си наеме частна фирма, за да ме охранява„, изтъкна Иван Гешев.

Ако вие прецените, че не следва да бъда охраняван заради харесване или не харесване, надявам се не заради отрицателно отношение към мен – променете закона, настоя Гешев.

Мен не ме е страх, нямам притеснения, господин Хаджигенов. Пожелавам ви един ден да станете магистрат или главен прокурор и тогава ще призная, че вие нямате притеснение от нищо, господин Хаджигенов„, отвърна Иван Гешев на нападките на адвокат Николай Хаджигенов.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров

Неудобни въпроси за обвинител номер едно няма. Прокуратурата не се притеснява да повдига обвинения срещу лица, за които има доказателства.

По отношение на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, Гешев отчете, че има двоен ръст на досъдебните производства след проведените предсрочни парламентарни избори. 1 159 са преписките на прокуратурата към 12 юли по темата с предсрочните избори.

Гешев увери, че прокуратурата иска да работи с всички институции, защото гражданите очакват институциите да работят, защото само това може да даде резултат.

По думите му войната между институциите води до лоши резултати в борбата с престъпността, което няма как да не се отразят на битовата престъпност, телефонните измами и широкият кръг на престъпления.

Във връзка с юридическото му образование и къде се намира дипломата за завършено висше образование, Гешев увери, че тя си е в самия него. Интересно как някой търси в някое учебно заведение диплома. Надявам се вашите дипломи са си във вас, обърна се Гешев към народните представители. Иначе за оптимизацията на прокуратурата – процесът е почти приключил.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Пълен консенсус: Бизнесът подкрепи кабинета за актуализацията на бюджета

„Абсолютен консенсус“ за нуждата от актуализиране на държавния бюджет. Това отчете като резултат от проведена с работодателски и браншови организации среща министърът на икономиката Кирил Петков. 34 нови идеи са очертани, които да помогнат на бизнеса да преодолее предизвикателствата на нова COVID криза, респективно локдаун. Такъв резултат отчете Петков по […]