Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Гешев е на работно посещение в Европейския парламент

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Брюксел, където днес и утре ще проведе работни срещи с представители на Европейския парламент (ЕП), информират от прокуратурата.

Основен акцент в разговорите ще бъде поставен върху ролята на съдебната власт и в частност на Прокуратурата на Република България за утвърждаване на принципите на върховенството на правото у нас, както и предизвикателствата, които стоят пред страната ни в тази насока. По време на срещите ще бъде разгледана законодателната рамка в контекста на провежданата съдебна реформа в България с цел прилагане на европейските стандарти в националното законодателство. Главният прокурор Иван Гешев ще запознае европейските парламентаристи с проблемите, свързани със защита на правата на ЛГБТИ-общността, малцинствени групи и хората в неравностойно положение и ролята на прокуратурата за тяхното преодоляване, както и с водещата роля на институцията по недопускане на зловредно чуждестранно влияние, засягащо интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО.

В рамките на посещението си в Брюксел Иван Гешев ще се включи от Европейския парламент и в дистанционна среща, свързана с наблюдението на демокрацията, върховенството на правото и човешките права в България, която се организира от Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. В тази връзка прокуратурата е изпратила на членовете на Мониторинговата група информация за актуалното състояние на въпросите, обсъждани в предходни дискусии.

Припомняме, утре, 27 януари, предстои заседание на мониторинговата група към LIBE (Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП), където се очаква освен главния прокурор да бъде изслушан и премиерът Кирил Петков, както и министърът на правосъдието Надежда Йорданова и министърът на културата Атанас Атанасов. Изслушването ще е при закрити врата. Елена Йончева, евродепутат и член на комисията, съобщи преди дни, че е решено в групата не просто да се даде възможност на поканените да изложат предварително подготвени позиции, а да отговорят на уточняващи в движение въпроси – доколко съдебната реформа ще бъде съобразена с препоръките на Венецианската комисия, дали реформата няма да се ограничава само с персонални промени, каква е отговорността на главния прокурор, как се противодейства на корупцията по високите етажи на властта. На предишните заседания на мониторинговата група LIBE бяха повикани освен главния прокурор отново и министър-председателя, тогава Бойко Борисов, но нито един от тях не се яви. Иван Гешев изпрати свои заместници

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Платформата „Как се пише?“ подготвя в социалните мрежи зрелостници за матурата

Платформата "Как се пише?" стартира кампания за грамотност в...

Мъж нападна 91-годишния си баща в Сопот

Мъж е задържан и обвинен за закана с убийство...

Милен Керемедчиев: Нивото на безопасност в Москва е шокиращо ниско (ВИДЕО)

Според него руските служби са се оказали неподготвени

БСП в постоянна готовност за избори (ВИДЕО)

Корнелия Нинова призова Радев да действа спокойно

Руски следователи разпитват в Таджикистан семействата на атентаторите от Москва

Руски следователи посетиха Таджикистан за разпит на семействата на...

Върховният съд на Испания наложи временна забрана за Telegram

Върховният съд на Испания временно преустанови работата на месинджъра...

Китай отхвърли обвиненията на САЩ и Великобритания в кибершпионаж

Пекин призова САЩ и Великобритания да спрат да политизират...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img